U sredu 18. septembra u 20 časova, u okviru 20. festivala „7 veličanstvenih“ na programu je specijalno veče posvećeno proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost festivala. U Maloj Sali Mts dvorani biće održana projekcija njegovog ostvarenja „Nenet“, koje je 2011. godine prikazano tokom sedmog izdanja festivala.

Film Nikolasa Filibera, jednog od najznačajnijih autora modernog dokumentarnog filma, prikazan je na Berlinskom festivalu kao osoben, majstorski napravljen kreativni dokumentarac. Nenet je šarmantna orangutanka, neobično i neodoljivo biće, najstariji stanovnik najstarijeg zoo vrta na svetu, smeštenog u pariskoj botaničkoj bašti. Čitavog svog dugog života u zarobljeništvu ona je izložena pogledima i obasipana komentarima i komplimentima radoznalih i oduševljenih posmatrača. Za većinu je to samo zabavni trenutak uspostavljanja kontakta s čudesnim prisustvom egzotične prirode.

Povezana vest:  Dodela Oskara podstiče maštu na kladionicama

Nikola Filiber svoj film ne usmerava na te kratke, blještave trenutke, već na trajno, nepromenjeno stanje zarobljene zvezde. Ovoga puta mi se ne odvajamo od Nenet i neposredno doživljavamo neprolaznost zarobljenosti. “Nenet je dvostruko uhvaćena – kavezom i kamerom”. Radikalno fokusiran na očaravajuću glavnu zvezdu, ovaj dokumentarac je za samog autora metafora voajerske prirode filma.

“Ne volim da kažem publici šta da misli, volim samo da otkrivam šta je preda mnom”, kaže Filiber. Majstorijom vrhunskog sineaste Nenet postaje ogledalo u kome se svi ogledamo kao posmatrači.

Povezana vest:  Promocija filma "Montevideo, Bog te video" u Los Anđelesu

Nikola Filiber rođen je 1951. u Nansiju, u Francuskoj, a odrastao je u alpskom selu u okolini Grenobla. Otac mu je bio profesor filozofije, ali i veliki filmski entuzijasta. Zahvaljujući tome Nikola Filiber je interesovanje za fim razvijao još od detinjstva. Posle studija filozofije počeo je da radi kao asistent režije na igranim filmovima značajnih francuskih režisera.

Dokumentarne filmove počinje da režira 1978. Od 1985. do 1988. napravio je više televizijskih filmova na temu sporta i planinarenja. Od 1990. do danas režirao je osam izuzetno uspešnih dugometražnih dokumentarnih filmova i svi su prikazivani u bioskopima.

Povezana vest:  Ratovi zvezda oborili rekord u Severnoj Americi

Nakon osvajanja nagrade Luj Delik u Kanu 2002, njegovo remek-delo „Biti i imati“ („Etre et avoir”) imalo je ogroman uspeh u više od četrdeset zemalja sveta.  Tokom godina imao je bezbroj retrospektiva i počasnih projekcija širom sveta uključujući Britanski filmski institut (London) i Muzej moderne umetnosti (Njujork).

Dobitnik je Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu 2023. za film “Na Admanatu”.

Festival “7 veličanstvenih” su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ambasade Finske i Danske u Srbiji uz druge sponzore i medijske pokrovitelje.

Foto: kadar iz filma