Prelepo ilustrovanu bajku o važnosti hrabrosti i prijateljstva – „Začarana sprava“, stvorili su zajedničkim snagama pisac Uroš Petrović i ilustratorka Ana Grigorjev.

I dok nas Uroš već dugo raduje svojim pričama i podseća koliko je važno čitati bajke, svet mašte budi i Ana svojim sjajnim ilustracijama.

Junakinja bajke „Začarana sprava“ je Stela. Ona je sama odabrala svoj rođendanski poklon i nije ni slutila da je začaran. A onda su počele da se događaju veoma čudne stvari… Od Steline odluke zavisiće jedan sasvim poseban svet.

„Ova knjiga slavi hrabrost, požrtvovanost i prijateljstvo. U ovoj priči, prva dva pojma su iznedrila zavidnu količinu trećeg. Bajke oduvek tvore poseban svet, ali mislim da je on u ovoj bajci posebno poseban. Iako je mali, nema bleštavijeg i šarenijeg sveta od njega“, rekao nam je Uroš.

Povezana vest:  Izložba INTER●RELATION i gostovanJE Isidore Papadouli u Galeriji Doma kulture Studentski grad

Ana Grigorjev je uživala na jedan poseban način stvarajući „Začaranu spravu“: „Priča me je privukla već pri prvom čitanju i bila inspirativna za rad, tako da sam je ilustrovala sa velikim zadovoljstvom, budući da i sama mnogo volim tu predivnu spravu – kaleidoskop. Mislim da se lepo uklopila reč sa slikom, a taj balans je izuzetno bitan. I Uroš i ja imamo mnogo iskustva u stvaralaštu za decu pa sam sigurna da smo napravili nešto lepo i drugačije.“

Povezana vest:  Najlepša dela klasične muzike u izvođenju čudesnog ruskog pijaniste Monaha Avela 6. marta u mts Dvorani

Knjiga je namenjena deci uzrasta od 4 do 7 godina, ali i svima koji uživaju u lepim pričama. A zašto su bitne bajke? Podsetićemo vas:

Bajke su najlepše pozivnice koje deca mogu dobiti – one su ulaznice u svet pun magije i čuda, zbog kojih i naši mali čitaoci mogu postati najveći heroji. Bajke čine bezbedan a beskrajno zanimljiv prostor koji pruža detetu iskustvo avanture i otkrića. Tako doprinose njegovom osećaju samopouzdanja i sigurnosti, posebno tokom osetljivih perioda odrastanja. Bajke su svetiljke koje osvetljavaju i tamnu stranu planete, pokazujući put. Scene iz bajki se utiskuju u srca dece, čineći ih i blažim i moćnijim. Jedno je sigurno: sve što je ikada napisano o vrednostima bajke, posebno važi za ovu koju držite u rukama.

Povezana vest:  Budite perverzni i u maju!

Bajkovitu slikovnicu „Začarana sprava“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs  i na sajtu laguna.rs.