Ako ste i vi jedni od onih koji ne mogu da zamisle svoj dan bez jedne ili više šoljica domaće kafe i ako se pitate kako to utiče na vaše zdravlje, na pravom ste mestu da to i saznate. Kako se često istražuje njen pozitivan uticaj na zdravstvene parametre i preporučene količine, otkrivamo vam nekoliko razloga zbog kojih možete i dalje bezbrižno da uživate u svom najdražem napitku.

Kafa sadrži antioksidanse, vitamin B2 koji učestvuje u pravilnom funkcionisanju ćelija, rastu i metabolizmu masti, i minerale poput kalijuma i mangana koji mogu imati povoljan uticaj na zdravlje. Na primer, neka istraživanja sugerišu da se njenom konzumacijom može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih oboljenja. Takođe, kafa može uticati na poboljšanje kognitivnih funkcija, koncentracije i povećanje nivoa energije.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 300 do 400 mg kofeina dnevno, što odgovara otprilike tri do četiri šoljice kafe. A kako je kafa jedan od najomiljenijih napitaka širom sveta, a njena popularnost ne dolazi samo iz ljubavi prema ukusu, ova preporuka se oslanja na brojne istraživačke studije koje su otkrile različite benefite koje kafa može doneti.

Povezana vest:  Počela sa radom inovativna platforma za razvoj balkanskog dizajna

Kafa, kada se konzumira u pravom trenutku tokom dana, može značajno doprineti očuvanju energije, produktivnosti i opuštanju. Od jutarnje kafe koja nas budi, do večernje koja nas opušta, svaka šoljica donosi svoje benefite. Važno je slušati svoje telo i uživati u kafi s merom, kako bismo maksimalno iskoristili sve njene prednosti.

Prva jutarnja kafa: Energija za početak dana

Mnogi od nas ne mogu zamisliti jutro bez šoljice kafe. Prva jutarnja kafa daje energiju i budi nas iz sna. Kofein pomaže u aktivaciji mozga, poboljšava koncentraciju i pomaže nam da se osvežimo nakon sna. Ovo je idealno vreme da se oslonimo na kafu kao pomoćnika koji će nam dati podsticaj za celodnevne aktivnosti.

Povezana vest:  Projekat „cleandanube“

Kafa u podne: Održavanje produktivnosti

U podne, kada često dolazi do pada energije, kafa može poslužiti kao odličan podsticaj. Ova šoljica može poboljšati našu produktivnost i fokus, pomažući nam da lagodnije rešimo preostale zadatke koje imamo. Takođe, uživanje u kafi tokom pauze može biti prilika za neformalno druženje sa kolegama, što može dodatno poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.

Posle podnevna kafa: Oslobađanje od umora

Posle podne, kada stignemo kući i osećamo se umorno i iscrpljeno od obaveza koje smo tokom dana rešavali, kafa nam može koristiti upravo u borbi protiv tog osećaja. Ova šoljica će nam pružiti dodatnu energiju, i  poboljšaće nam fizičku i mentalnu izdržljivost. Kofein će smanjiti osećaj umora i omogućiti nam da se fokusiramo na preostale dogovorene aktivnosti.

Povezana vest:  IDEA POKLONILA JOŠ JEDNU EKO UČIONICU NIŠU

Večernja kafa: Uživanje u trenucima opuštanja

Večernja šoljica kafe može biti savršena prilika za opuštanje i oslobađanje od stresa jer predstavlja uživanje u jednostavnom trenutku koji nas ispunjava. To je vreme za opuštanje uz omiljenu seriju ili knjigu, a i za pravljenju planova za uživanje tokom predstojećeg vikenda.

Pravilna konzumacija

Dovoljno je razloga da se i ubuduće nesmetano prepuštate svom nezamenljivom ritualu, ispijanju omiljene šoljice kafe i to nekoliko puta u toku dana, dok prepoznatljivi miris i ukus obuzima vaša čula. Umeren unos domaće kafe može biti deo vašeg zdravog načina života, kao svakodnevni pratilac u različitim aktivnostima, kad vam zatreba doza pravog hedonizma i energije.