Region je i ove godine dobio svog novog najboljeg baristu u okviru tradicionalnog regionalnog takmičenja Barcaffè Barista Cup-a – Karla Purića iz Hrvatske! Drugo i treće mesto zauzeli su Ivan Tota iz Hrvatske i Eva Bogdan iz Slovenije. Osim prestižne titule, pobednik je osvojio i novčanu nagradu od 5.000 evra i eskluzivnu Barcaffè barista edukaciju – trening prženja specialty kafe sa svetski poznatim baristom Nikom Orošijem.

Takmičenje koje je održano u Ljubljani, okupilo je 12 najboljih barista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U dinamičnoj atmosferi Barcaffe centra, publika i žiri uživali su u veštinama barista, koji su pripremali espresso, napitak sa mlekom, kao i jedinstveno piće sa potpisom. Svi finalisti su zahvaljujući svom umeću i kreativnosti, pokazali kako svet kafe predstavlja mnogo više od jednostavne pripreme omiljenog napitka.

Povezana vest:  Održana 15. Puzijada

Uzbudljiva konkurencija i takmičenje kroz tri discipline

Finalisti su se takmičili u tri ključne discipline: priprema espressa, mlečnog napitka i pića s potpisom, a svaka disciplina zahtevala je preciznost, kreativnost i savršeno tehničko izvođenje. Stručni žiri, sastavljen od vodećih imena iz sveta kafe, ocenjivao je sve aspekte pripreme, od tehnike i ukusa, do prezentacije i opšteg utiska.

Pored prva tri dobitnika, među finalistima našli su se i neki od najtalentovanijih barista iz regije: Marko Kovačević iz Hrvatske, Vladimir Mijatović, Marija Erik i Miloš Jeličić iz Srbije, Eva Bogdan, Jasmin Husić, Toni Ćošić iz Slovenije, kao i Lejla Krasnić, Hamza Crnica i Faris Čengić iz Bosne i Hercegovine.

Povezana vest:  Predsedniku kompanije Centroproizvod, Darku Bajčetiću, uručeno priznanje „Poslovni čovek godine“

Šestočlani žiri činili su međunarodno priznati stručnjaci, među kojima su i profesionalni Barcaffè baristi, pobednici u ranijim sezonama, a glavni sudija bio je Nik Oroši, pionir specialty kafe u regiji.

Vrhunski kvalitet za istinske ljubitelje kafe

Pored Barcaffe espressa, gosti su imali priliku da tokom takmičenja probaju i Java specialty kafu. Uz pažljivo odabrana zrna 100% Arabice, Java nudi vrhunsko iskustvo ispijanja kafe, naglašavajući punoću arome i visok kvalitet za istinske ljubitelje kafe.

Povezana vest:  DOČEK NOVE 2013., U Ćupriji za novogodišnji koncert i rasvetu 5,5 miliona dinara

Voditelji ovogodišnjeg takmičenja, Daniel Bilić i Ula Furlan, svojim šarmom i energijom doprineli su uzbudljivoj atmosferi, a publika je uživala u jedinstvenoj prilici da na delu posmatra najbolje bariste regiona.

Barcaffè Barista Cup 2024. je najveće regionalno takmičenje u svetu barista, koje iz godine u godinu donosi visok nivo profesionalizma i kreativnosti. Sa novim talentima i međunarodnim učesnicima, ova manifestacija pokazuje da kafa povezuje ljude i kulture, dok istovremeno pruža priliku najveštijim baristima da zasijaju i prikažu svoje veštine.

Foto: Conor Komunikacije