Velika završnica 56. Beogradskih muzičkih svečanosti donosi koncerte simfonijskih orkestara i vodećih svetskih pijanista različitih generacija. Koncerti će biti održani u Dvorani Kolarčeve zadužbine, a ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Ticket Visiona i na sajtu tickets.rs.

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg BEMUS–a 26. oktobra u Kolarčevoj zadužbini obeležiće nastup slavnog makedonskog pijaniste Simona Trpčeskog, u pratnji orkestra Virtuozi, pod upravom dirigenta Bojana Suđića. Miljenik beogradske publike Simon Trpčeski nastupiće kao solista u čak dva remek-dela literature za klavir i orkestar – Koncertu br. 5 u Es-duru Ludviga van Betovena (koji nosi podnaslov „Carski“) i Koncertu br. 2 u Be-duru Johanesa Bramsa. Na programu je i Bramsova Akademska svečana uvertira u ce-molu.

Priznati virtuoz, Simon Trpčeski redovno nastupa sa renomiranim svetskim orkestrima, poput Njujorške filharmonije, Simfonijskih orkestara Los Anđelesa i San Franciska, orkestra Filharmonije San Franciska, Londonske filharmonije. Spisak poznatih dirigenata sa kojima je sarađivao uključuje Ser Lorina Mazela, Vladimira Aškenazija, Marin Alsop, Gustava Dudamela, Đanandrea Nosedu, Šarla Dituaa, Antonija Papana, Majkla Tilsona Tomasa, Kristijana Mačelarua i Vasilija Petrenska. U saradnji sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpula, snimio je sva tri klavirska koncerta Sergeja Rahmanjinova. Njegov najnoviji kompakt disk posvećen je klavirskim koncertima Johanesa Bramsa.

Povezana vest:  Izložba fotografija Danila Mataruge “Kavez” u Mikser Hausu

Vojvođanski simfonijski orkestar, koji je oduševio publiku na otvaranju ovogodišnjeg BEMUS-a nastupivši sa slavnim tenorom Jonasom Kaufmanom, ponovo je gost festivala u četvrtak, 24. oktobra. Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, orkestar nastupa pod upravom jermenskog dirigenta Sergeja Smbatjana, a kao solista nastupiće sjajna mlada rusko-jermenska pijanistkinja Eva Gevorgjan u popularnom Trećem koncertu za klavir orkestar Sergeja Rahmanjinova. Na programu je i Simfonija br. 10 u e-molu Dmitrija Šostakoviča. Koncert se realizuje u saradnji sa Almazjan produkcijom, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Jermenije.

Sergej Smbatjan je umetnički direktor i šef dirigent Državnog simfonijskog orkestra Jermenije i glavni dirigent Filharmonije Malte. Školovao se na prestižnim muzičkim akademijama kao što su Konzervatorijum „Čajkovski“ u Moskvi i Kraljevska muzička akademija u Londonu (u klasi ser Kolina Dejvisa), a usavršavao se pod mentorstvom Rikarda Mutija i Valerija Gergijeva. Smbatjanova internacionalna karijera započela je izuzetnim debijem sa Londonskim simfonijskim orkestrom u kraljevskom dvorcu Vindzor, a nakon izuzetnog uspeha ovog koncerta dobio je poziv i za nastup sa Orkestrom Filharmonija u Bakingemskoj palati. Ostvario je plodnu saradnju sa slavnim holivudskim glumcem Džonom Malkovičem u okviru više projekata. Tekuću sezonu 2024/25. Sergej Smbatjan započinje kao glavni gostujući dirigent Berlinskih simfoničara. Ovaj izuzetni umetnik imenovan je 2023. godine za nacionalnog ambasadora UNICEF-a, a dobitnik je priznanja počasnog umetnika Republike Jermenije i titule Viteza umetnosti i književnosti Francuske.

Povezana vest:  Patrik Stjuart u komadu Dejvida Mameta

Dvadesetogodišnja rusko-jermenska pijanistkinja Eva Gevorgjan, još kao tinejdžerka pozicionirala se kao jedan od najvećih talenata na svetskoj koncertnoj sceni. Pažnju internacionalne muzičke javnosti privukla je kao najmlađa finalistkinja 13. Šopenovog konkursa u Varšavi, a dobitnica je više od pedeset nagrada na međunarodnim takmičenjima mladih umetnika. Već je nastupala u prestižnim dvoranama kao što su Rojal Albert hol u Londonu, Sala „Korto“ u Parizu, koncertna dvorana Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, Gevandhaus u Amsterdamu, Palata lepih umetnosti u Meksiku i druge. Učestvovala je na čuvenim festivalima kao što su Verbije i La rok d’Anteron, pored mnogih drugih. U impresivnom nizu od sedamdesetak renomiranih dirigenata s kojima je muzicirala, nalaze se velikani poput Gergijeva, Petrenka, Spivakova, Parizota, Haknazarjana, Jurovskog itd.

Povezana vest:  Aleksandar Slavković "Doseljenik"o prvom Srbinu u SAD

U subotu, 26. oktobra u 19 časova, ljubitelji horske muzike uživaće i u nastupu Hora RTS-a pod upravom ruskog dirigenta Vladimira Gorbika, u Kripti Hrama Sv. Save. Ulaz na koncert je slobodan, a na programu je Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog Pavela Česnokova. Koncert se održava s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija.