Nestlé studija o ishrani pokazuje da deca sve ranije razvijaju nezdrave navike u ishrani
Poslednja Nestlé studija o ishrani* pokazala je da se navike u ishrani formiraju u najranijem životnom dobu. Deca u Americi već sa 12 meseci razvijaju nezdrave navike u ishrani, koje mogu da dovedu do gojaznosti u kasnijem životnom dobu, navedeno je u istraživanju.
Rezultati su predstavljeni na godišnjem naučnom sastanku “Društvo gojaznih” u Orlandu u Sjedinjenim Američkim Državama, početkom oktobra. Prema istraživanju, odojčad od 12 meseci i naviše, konzumira trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija kroz hranu van regularnih obroka.
“Primetili smo da loše navike u ishrani počinju u najranijoj životnoj dobi i odražavaju se na decu i odrasle”, izjavila je dr Katlin Rejdi (Kathleen Reidy), globalni direktor Nauka o ishrani (Nutrition Science), odseka za dečiju hranu u Nestléu (Nestlé Nutrition). “Veoma je bitno da se postave zdrave osnove ishrane u ranom detinjstvu, u periodu kad se navike i ukus tek formiraju.”
U Sjedinjenim Američkim Državama, 10% dece uzrasta od dve do pet godina spada u kategoriju gojaznih. Studija je pokazala da su roditeljima i starateljima neophodna bolja uputstva kako bi pomogli deci da razviju zdrave navike u ishrani počevši od prve godine života.
Prema podacima Ministarstva zdravlja – Istraživanje zdravlja stanovnika Republike Srbije 2006. godine, skoro jedna petina dece uzrasta 7 do 19 godina je umereno gojazno ili gojazno. U Srbiji je tako skoro 12% umereno gojazne dece i 10% one gojazne. Takođe, istraživanje pokazuje da u istočnoj Srbiji ima najviše gojazne dece, a procenat se penje skoro do 14%. Samo 2000. godine taj broj je iznosio 4,4%, što pokazuje da je, za samo šest godina, broj gojazne dece više nego dupliran.
Nestlé studija je pokazala da jednostavne navike u ishrani mogu značajno da doprinesu poboljšanju u kvalitetu ishrane dece. Na primer, roditelji bi trebalo da razmišljaju o hrani između glavnih obroka kao o mini-obrocima i da deci nude zdrave namirnice kao što su voće, povrće, jogurt sa niskim procentom masti i hrana od celovitog zrna.
“Roditeljima su potrebne dosledne informacije o tome kako bi trebalo da hrane decu na zdrav način. Ako možemo da edukujemo roditelje o tome kakav sve uticaj mogu da imaju jednostavne promene u ishrani, mogli bismo da sprečimo gojaznost i pojavu hroničnih bolesti kod budućih generacija“, dodala je dr Rejdi.
*Više informacija o Nestlé studiji:
The Nestlé Feeding Infants i Toddlers studija započeta je 2002. godine. Više od 3.200 dece uključeno je u istraživanje, što čini ovu studiju najvećom, najsveobuhvatnijom studijom o ishrani i navikama u ishrani odojčadi, dece i predškolaca u Americi. U 2008. godini istraživanje je nastavljeno sa ciljem da se otkrije da li su navike u ishrani kod dece u Americi promenjene od 2002. godine. Studiju je sprovela istraživačka organizacija Mathematica Policy Research.