Najlepse_zelje_-_torta

“Soko Štark” ove 2012. godine slavi pravi jubilej – 90 godina od nastanka svoje prve čokolade

Priča o čuvenoj “Štark” čokoladi datira od 1922. godine kada je Danijel S. Pesmažu, francuski oficir i povratnik sa Solunskog fronta, u Zemunu osnovao firmu koja se bavila  uvozom čokoladnih proizvoda, čija je prva čokolada dobila ime “Roda“. Pesmažuovu fabriku kasnije preuzima majstor Franja Vaja, Vrščanin maðarskog porekla, pod čijim voðstvom ona opstaje čak i u veoma teškim vremenima okupacije. Po završetku rata, fabrika je nacionalizovana i nazvana “Nada Štark“ u znak sećanja na ženu narodnog heroja, bonbondžijsku radnicu iz Osijeka. Od tada, obzirom na svoju dugu i zanimljivu istoriju fabrika “Štark“ gaji vrednosti kojima je i zadobila nakolonost potrošača: tradicija, poverenje, nepormenjen kvalitet i širok asortiman proizvoda sa prepoznatljivim logoom koji nam mami osmeh na licu.

Povezana vest:  Duplo porasla potrošnja kafe

»Tajna neodoljivosti čokolade “Najlepše želje” je u tome da se pravi isključivo od prirodnih sastojaka – kakaa, kakao butera, mleka i šećera. Prva faza u proizvodnji je njihovo pažljivo mešanje i homogenizacija, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjka za usitnjavanje do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje “Najlepšim željama” njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Sledi končiranje koje je ustvari nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka “Najlepših želja” i njeno oplemenjivanje na visokoj temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma “Najlepših želja”, čokolade koju najradije poklanjamo sebi ili nekome do koga nam je stalo«, objasnila je Kata Vučković, inženjer razvoja u fabrici Soko Štark.

Povezana vest:  Telekom Srbija donirala 20 miliona dinara zdravstvenom sistemu

Pažnja koja je uložena u odabir sirovina i dalji razvoj, potvrðuje se kroz nagrade za kvalitet i tri godine za redom osvojen Šampionski pehar novosadskog sajma za celokupni čokoladni asortiman i posebne šampionske titule za ‘’Najlepše želje’’ mlečnu čokoladu i čokoladu sa povećanim sadržajem kakao delova. Pored standardne čokoladne “table” od 100 i 200 grama, dostupna je i u formi čokoladica i mini pakovanja.

Povezana vest:  „Teslin vremeplov“ obasjao Beč

Kako bi krajnji proizvod bio čokolada jedinstvenog ukusa, kompanija “Soko Štark” konstantno unapreðuje i investira u svoje pogone, pa je tako u poslednjih nekoliko godina ukupno uloženo preko 4,5 miliona evra u poboljšanje opreme za proizvodnju čokolade i automatizaciju pakovanja, a od momenta integracije u sistem “Atlantic Grupe” planirana je dalja modernizaciju i proširenje pogona.