U nedelju, 22. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom je otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 27. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 13 predstava ansambala iz Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Milanka Kostić, članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast kulture, u svom govoru je istakla:“Dete koje odgajamo negujući kulturne raznolikosti, učeći ga bogatim životnim sadržajima, podstičući ga na interakciju sa vršnjacima, postaće čovek na kog će društvo biti ponosno. Festivalska čarolija je potrebna svakom od nas, kako bismo se smejali, radovali, ponekad i plakali; suočavali se sa strahovima, učili, rasli. Grad Subotica podržava manifestacije poput ove, i čini da zajedno sa najmlađima živimo dane sreće, letimo na krilima mašte, sanjamo više”.

Nakon uvodnog obraćanja dodeljena je festivalska nagrada “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, profesorki dr Evi Tomaševskoj.

Eva Tomaševska se zahvalila na nagradi rečima: “Ova nagrada za mene je bila veliko iznenađenje, ali istovremeno i čast. Zahvalna sam svim ljudima koji poštuju moj naučni rad. Prošla godina je bila veoma teška za mene, i zato ovu nagradu gledam kao na dašak svežeg vazduha. Ona mi daje nadu da je moj rad vredan i važan u oblasti teatrološkog promišljanja, i naravno – lutkarima”.

Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljene su Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca.

Luka Kecman se prvo obratio odraslima “koji su pobegli iz dečijih pantalona”, navodeći stihove: „Život je sen što hoda, rđav glumac, što se za časak razmeće i kida, na pozornici, i – ne čuje se za nj.  To je priča lude, puna buke, besa, i ne znači ništa”. Kecman se potom obratio deci navodeći stihove: “Kad sam bio mali, vodu sam jeo, a hleb pio. Noge su mi bile gologlave a glava bosa. Mesto brkova nosio sam dva pužića ispod nosa. U snegu mi je bilo toplo, a kraj vreće zima. Odlikovanje za hrabrost imao sam na čelu i na kolenima. A kad sam bio jako mali malac, pušio sam nožni palac”.

Povezana vest:  MINISTRY U BEOGRADU DEVET GODINA POSLE OPROŠTAJNE TURNEJE

Jaroslav Antonjuk u svom govoru naveo: “Za mene je velika čast da stojim na ovoj sceni, kao treći Poljak koji je dobio nagradu Malog princa, nakon Henrika Jurkovskog i Vjeslava Hejna. Moje predstave su igrane ovde u Subotici, učestvovao sam u žiriju, i ovaj grad mi je veoma drag”.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je festivalski žiri, čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 27. septembra – glumica i rediteljka Morana Dolenc, ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” – Luka Kecman, i laureatkinja nagrade “Oton Tomanić” – Eva Tomaševska.

Takođe je predstavljen i Mladi žiri koji čine učenici Osnovne škole “Đuro Salaj” iz Subotice: Sanja Curnović, Tamara Kanalaš, Anđelija Stanišić, Boglarka Goli i Kira Kakusi.

U umetničkom delu ceremonije nastupili su hor Muzičke škole “Subotica” koji je sa dirigentkinjom Silviom Milinov izveo festivalsku pesmu “Pustimo decu da rastu”, kao i subotički Creative Studio za moderan balet, koji je izveo dve baletske tačke: “Alisu u zemlji čuda” koreografkinje Mirjane Perčić i “Do you hear that sound?” koreografkinje Maše Lukić.

Takmičarski program festivala otvoren je tokom prepodneva u Pozorištu Deže Kostolanji predstavom “Virtualno lutkarstvo: Kopači zlata” Lutkarskog pozorišta „Cvikau“ iz Nemačke. Druga takmičarska predstava “Kuti” estonskog pozorišta “Triktrek” odigrana je nakon ceremonije otvaranja festivala na improvizovanoj sceni ispred Narodnog pozorišta Subotica.

Povezana vest:  Serija “Polja smrti” na Discovery kanalu

Predstava “Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata” autora Emanuela Geibela i rediteljke Monike Gerboc bila je praćena uz pomoć VR naočara u veštački stvorenom svetu filmske tehnologije od 360°, u tri dimenzije, prostornom zvuku i bez fizičkih ograničenja. Napuštena je klasična frontalna perspektiva predstave, a priča je oživela oko gledalaca.

Dominique Suhr, dramaturškinja predstave, o ovom inovativnom konceptu je rekla: “Ideja je nastala za vreme pandemije. Nismo imali šta da radimo i razmišljali smo o tome kako da dovedemo pozorište do ljudi, do onih koji su kod kuće, tako i do dece u školama. Ali nismo hteli da radimo samo prenos putem interneta. Uz pomoć virtualne realnosti vi ste u sred priče, ali i njen deo. Vidite lutkare i lutke iz velike blizine, možete gotovo da ih dodirnete. Putujete na brodu i letite zajedno sa akterima predstave, kroz oblake. Naravno, hteli smo da ovo ipak bude pozorište, a ne film ili kompjuterska igrica, tako da i dalje možete da vidite lutkare kako sami upravljaju lutkama, kao i da je sve napravljeno od stvari koje postoje u fizičkoj realnosti”.

Predstava “Kuti” estonskog pozorišta “Triktrek”, autora i reditelja Alexandera Andreeva, prati venčanje kraljeve ćerke koje predstavlja najvažniji događaj u zamku. Međutim, u jeku zabave, Kuti – drevni ratnici gavrani – počinju napad na zamak. Predstavu izvodi troje članova porodice: Alexander, Serafima i Luka.

“Imamo veoma male marionete i zbog toga moramo da budemo zaista blizu publike”, rekla je Serafima Andreeva. “Konstruisali smo ovaj zamak pre dve godine. Bio nam je san da napravimo nešto zaista predivno i izvodimo predstavu na različitim festivalima. Fabula o venčanju i borbi je veoma jednostavna, ali najvažnija stvar su mehanički delovi koje smo napravili po uzoru na različite srednjevekovne priče i gradove. Ali to nije prava srednjevekovna priča, već naša fantazija”.

Povezana vest:  Henry LaBounta o tehnikama kreiranja nezaboravnih vizuala u igrama i filmu

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak 23. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave “Igraj se sa mnom!” Dečjeg pozorišta Subotica (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Praljudi” Pozitivnog pozorišta iz Češke (Narodno pozorište Subotica – Scena Jadran, 17h).

Petnaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade počinje u Gradskoj biblioteci Subotica, i trajaće do 26. septembra. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade”. Organizatori Foruma su Otvoreni univerzitet Subotica i Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada.

U ponedeljak 23. septembra u 11.30 u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, biće otvorena “Studentska izložba festivalskog plakata“, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Plakate su radili studenti treće godine fakulteta sa odseka Primenjena grafika (Moduli: Grafika i knjiga i Animacija; Predmet: Ilustracija), pod mentorstvom profesora Bobana Savića Geta.

Istog dana u Galeriji Otvorenog univerziteta u 13.00 časova, biće otvorena izložba u čast dobitnika nagrade za životno delo, “Mali princ” za 2024. godinu – svojevrstan dokaz o posvećenosti i izvanrednom doprinosu Luke Kecmana i Jaroslava Antonjuka u oblasti pozorišta za decu i mlade.

U pratećem festivalskom programu, u ponedeljak 23. septembra u 15.00 časova u Hotelu Patria biće predstavljene knjige “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka” Branke Rudman i “65 godina profesionalnog stvaralaštva – Pozorište lutaka Niš”. Na istom mestu u 16.00 časova biće održan i razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom nagrade “Mali princ” – Lukom Kecmanom.

U okviru filmskog programa festivala, u Bioskopu Eurocinema u Subotici na programu će u 11:15 časova biti francuski igrani film “Moj Jaguar”.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Atila Kovač