Na ovogodišnjem Bašta Festu, koji se od 4. do 7. jula održava u Bajinoj Bašti, biće održan peti Bašta Pitch, radionica namenjena mladim filmskim autorima i producentima za prezentaciju projekata za kratki igrani film. Ovo je prvi korak i priprema za dalje prezentacije njihovih radova, koje ih čekaju tokom čitave karijere u procesu finansiranja filma.

Od prijavljenih kandidata izabrano je pet projekata. Reditelji i producenti iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u višednevnom radu sa mentorima proći će kroz pripremu za završni pič (prezentaciju). Poslednjeg dana festivala se bira pobednik, a glavna nagrada je novčana, za početak rada na ovom projektu. Deset učesnika će raditi sa mentorima: producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem. Žiri koji će izabrati pobednika Bašta Pitcha čine reditelji Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i umetnička direktorka festivala Maja Šuša.

Povezana vest:  Zemljotres u Japanu odložio snimanje Avatara 2

Učesnici petog Bašta Pitcha su: “Oblak u pantalonama” – reditelj Jovan Ilić, producentkinja Katarina Bugarin (Srbija); “Jebeš suzu u oku, pusti je niz obraz” – rediteljka Sara Radulović, producent Rastko Stojanović (Srbija, Crna Gora); “Nikola, Nikola” – reditelj Leon Ristov, producentkinja Angela Dimeska (Severna Makedonija); “Trešnje” – reditelj Balša Leković, producentkinja Aleksandra Kočijašević (Srbija, Crna Gora); i “Vera večna” – reditelj Adem Tutić, producentkinja Tamara Tomašević (Srbija).

Povezana vest:  Kosovo očekuje Oskara za kratki film Šok

Osim edukacije mladih filmskih autora, festival posvećeno radi i na edukaciji mlade lokalne publike. Pre početka festivala, za srednjoškolce iz Bajine Bašte biće održan program “Ko je ko – zanimanja na filmu i pozorištu” u okviru koga će producenti Milan Stojanović i Jelena Knežević predstaviti filmska i pozorišna zanimanja, i uputiti mlade u mogućnosti i opcije rada u ovim oblastima.

Povezana vest:  Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

Bašta Fest je od svog nastajanja u komunikaciji sa mladom lokalnom publikom, pa je tokom godina otkriveno da ima puno mladih zainteresovanih za rad na filmu ili u pozorištu, koji nisu bili u prilici da se edukuju i informišu o ovim zanimanjima. Na ovaj način Bašta Fest želi da im približi studiranje i rad u ovim oblastima i podstakne mlade da se bave kulturom.