Projekcijom filma “Nepoželjni” reditelja Ladža Lija i u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja francuske kinematografije počeo je šesti Festival francuskog filma.

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima francuske kinematografije pod vedrim nebom u Beogradu i u bioskopima u Novom Sadu i Nišu. Osim glavnog programa u toku festivala biće održan i OFF program – Ciklus sport na filmu (u susret Olimpijskim igrama) koji će predstaviti tri sportska filma u mts Dvorani.

Svečanom otvaranju na Kosančićevom vencu prisustvovali su Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, Ladž Li, reditelj, Aleksi Manenti, glumac, kao i Dragan Bjelogrlić ovogodišnji kum festivala.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji se na otvaranju festivala rekao: “Veliko mi je zadovoljstvo što imam čast da otvorim šesto izdanje ovog divnog festivala i hvala vam što ste došli u ovako velikom broju. Našim festivalom obeležavamo početak leta i drago mi je što on postaje tradicionalna manifestacija na kulturnoj sceni Srbije. Zahvalio bih se partnerima i sponzorima, ali i Igoru Stankoviću, direktoru festivala i direktoru MegaCom Filma koji je puno učinio da ovaj festival ovoliko poraste. Festival se širi i raste, ove godine imamo i novu lokaciju, Beograd baštu na Zvezdari, a filmovi će se gledati i u drugim gradovima Srbije. Drago mi je da su francuski umetnici Ladž Li i Aleksi Manenti sa nama, i što nam je Dragan Bjelogrlić učinio tu čast da bude kum festivala”.

Povezana vest:  „Ljubav" i „Pored puta" od danas u bioskopima

Dragan Bjelogrlić, kum festivala publici se obratio rečima: “Veliko mi je zadovoljstvo što večeras mogu da predstavim jednu od najznačajnijih svetskih kinematografija i lidera evropskog flima. Francuska ima velike filmove u svojoj istoriji, kao i velike autore koji je svojom hrabrošću i politikom postavljaju na to lidersko mesto, ali isto tako veoma je značajno što je ona otvorena i prema malim kinematografijama. Čuvare formule sam radio sa francuskim glumcima i partnerima, snimali smo u Francuskoj, i sada sam doživeo da se ovih dana film napokon uspešno prikazuje u Francuskoj. Kada je film u pitanju mislim da Srbija nema većeg prijatelja od Francuske i u to ime uživajte u francuskim filmovima na ovom festivalu”.

Povezana vest:  "Južni vetar" duva od Francuske do Japana

Ladž Li, reditelj filma “Nepoželjni” je izrazio zadovoljstvo zato što prikazuje svoj film u Beogradu i istakao: “Ovaj film je na neki način nastavak filma Jadnici, mog prvog filma. Glavna ideja mojih filmova je da predstavim francuska predgrađa u prethodnih trideset godina i mogu da već sad najavim da je u pitanju trilogija. Radujem se da podelite utiske sa mnom i hvala svima koji su doprineli da Beograd ima ovako važan festival koji prikazuje filmove iz Francuske.”

Glumac Aleksi Manenti publiku je pozdravio na srpskom i rekao da je jako srećan što je u Beogradu i što ima priliku da predstavi film “Nepoželjni”, naglasivši da je u pitanju film koji prikazuje drugu stranu Francuske koja se nekad ne vidi.

Nakon projekcije, održan je razgovor sa Ladžom Lijem i Aleksijem Manentijem, koji su podelili svoja iskustva sa snimanja i odgovarali na pitanja prisutnih.

Povezana vest:  Tim Barton snima adaptaciju serije o vampirima

Projekcije filmova odvijaju se na više lokacija u Beogradu, uključujući Kosančićev venac, Silose Beograd i zvezdarski park Beograd bašta, kao i u mts Dvorani. U Novom Sadu filmovi se prikazuju u sali Kulturnog centra, dok se u Nišu projekcije održavaju u bioskopu Cine Grand Delta Planet.

Drugi deo festivala biće održan od 4. do 7. jula na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu, dok će program u Zrenjaninu biti naknadno objavljen.

Festival organizuju Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana, uz podršku generalnog pokrovitelja Telekom Srbija, kao i drugih sponzora Mlekoprodukta – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, Silosi Beograd, TV5 Monde i Opštine Stari grad.

Ulaz na sve projekcije u Beogradu je slobodan, dok ulaznice za projekcije u Novom Sadu i Nišu koštaju 300 dinara.

Više informacija o programu može se naći na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.

Foto: Filip Olćan