Bašta Fest, koji se ove godine održava od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, u takmičarskoj selekciji publici donosi 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja, od čega čak pet svetskih, i dvadeset srpskih premijera. Mi vam preporučujemo četiri filma koji nam dolaze iz Azije, a koje ne smete propustiti.

Singapurski film „Dim ti ulazi u oči“ u režiji Alvina Leeja prati pogrebnika koji se suočava s krizom nakon što je kremirao pogrešno telo i smišlja neobičan plan za lažnu sahranu. Indonezijska komedija „Basri&Salma u komediji bez kraja“ Khozyja Rizala prati bračni par koji upravlja karnevalskom atrakcijom, dok se bore sa sumnjama i pritiscima porodice oko toga zašto nemaju decu. Izraelski film „Ljubav nema ništa s tim“ Yotama Knispela donosi emotivnu priču o majci koja se suočava sa istinom o svom sinu pred njegovim suđenjem. Filipinski film „Kunem se životom“ Sama Manacse istražuje ljubav i nadu kroz priču o Mili, koja se nosi s teškim uslovima rada i nalazi utehu u ljubavnim telefonskim pozivima. Ovi filmovi, premijerno prikazani na festivalu, prikazuju bogatstvo i raznovrsnost azijske kinematografije, osvetljavajući specifične kulturne kontekste i univerzalne ljudske emocije.

Povezana vest:  Žan-Pol Belmondo danas napunio 82 godine

Dim ti ulazi u oči / Smoke Gets in Your Eyes

Singapur / 2022 / 19′ / srpska premijera

režija: Alvin Lee

scenario: Alvin Lee, Kew Lin

uloge: Wang Weiliang, Benjamin Heng, Priscelia Chan, Oon Shu An

Pogrebnik se oseća beznadežno jer shvata da je poslao pogrešno telo na kremaciju. Taman kada je delovalo da nema izlaza, on smišlja plan za lažnu sahranu. kojoj će prisustvovati troje naslednika koji nisu bili bliski sa preminulim.

Povezana vest:  Poslednji film Žarka Lauševića zatvara 52. FEST

Basri&Salma u komediji bez kraja / Basri&Salma in a Never-Ending Comedy

Indonezija / 2023 / 15′ / srpska premijera

režija: Khozy Rizal

scenario: Khozy Rizal

uloge: Arham Rizky Saputra, Rezky Chiki, Hj. Sugiati, Alghifari Jasin

Muž i žena, koji su u braku 5 godina, poseduju Odong-Odong na karnevalu, provode dane zabavljajući se i brinući o tuđoj deci, dok svoju nemaju. Između mešanja rođaka, sumnje u sebe i eksplozivnog sukoba, otkrivaju nam zašto nemaju decu.

Ljubav nema ništa s tim / Love Has Nothing To Do with It

Izrael / 2022 / 15′ / srpska premijera

režija: Yotam Knispel

scenario: Yotam Knispel

uloge: Hannah Azoulay Hasfari, Yossi Yarom, Avi Azulay, Nili Tserruya

Povezana vest:  Održana svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „The Peasants / Seljaci” na 48. Toronto International Film Festivalu

Rina ne može da gleda svog sina Dina, koji je u kućnom pritvoru u njenoj kući. Sutra mu počinje suđenje. Kako Rina sumnja u svoju sposobnost da stane na njegovu stranu, danas će morati da ga pogleda u oči i čuje istinu.

Kunem se životom / Cross My Heart and Hope To Die

Filipini / 2023 / 17′ / srpska premijera

režija: Sam Manacsa

scenario:  Sam Manacsa

uloge: Jorrybell Agoto, Aje Candelaria, Vincent Pajara, Rexon Anyayahan, Carla Zarcal

Mila se muči radeći bez plate, a ljubavna situacija postaje uteha kroz njegove stalne telefonske pozive. Ali nada može dovesti do tragedije i tužnih ljubavnih pesama.

Kompletan takmičarski filmski program Bašta Fest-a pogledajte ovde:

https://www.bastafest.com/program/filmski/