Zvuci fanfara označili su početak ceremonije dodele nagrada na 52. Filmskom festivalu u Sopotu, o kojima je odlučivao stručni žiri u sastavu: predsednica Tanja Bošković – glumica, Predrag Velinović – reditelj i profesor FDU i Miroljub Stojanović – filmski kritičar

NAGRADE 52. SOFEST-a

GRAND PRIX festivala – najboljem filmu dodeljena je filmu„Za danas toliko“ u režiji Marka Đorđevića producentu Milošu Pušiću, producentske kuće „Altertise“.
Pokrovitelj ove nagrade je Filmski centar Srbije

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je

Мladenu Đorđeviću za film „Radnička klasa ide u pakao“ ,koji je od strane žirija ocenjen kao „inventivan, borben i nepredvidiv“, a nagradu je dodelio Aleksandar Avramović reditelju Mladenu Đorđeviću, koji je lično primio.

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Joković za film „Živi i zdravi“ , reditelja Ivana Marinovića- Dobitnica se zahvalila pisanom porukom u kojoj je rekla kako je ova nagrada znak da uprkos dugom odsustvu nije zaboravljena.

Povezana vest:  Na 19. Autorskom festivalu 16 filmova u glavnom programu

Nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je
posthumno Žarku Lauševiću za film „Ruski konzul“, Nagradu je primila Anita Laušević, a uručila je predsednica žirija Tanja Bošković sa rečima: „Ova nagrada pripada Žarku Lauševiću za sve one uloge koje je odigrao poslednjih godina, kao i za sve uloge za koje ga nismo nagradili kada je trebalo.“

Povezana vest:  Stižu Vini Pu, Kapetan Amerika i Kauboji i vanzemaljci

Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je rediteljka i scenaristkinja Una Gunjak za film Ekskurzija.

Nagrada publike je otišla filmu Samo kad se smejem, rediteljke  Vanje Juranić kojau je primila Nikolina Vučetić
Odluku o nagradi publike za najbolji film doneo je žiri publike, koji je u obrazoženju napomenuo da je tema nasilja u porodici koji obrađuje film loše i senzacionalistički tretirana kod nas i odnosi se prema žrtvama kao prema krivcima samo zato što su reagovale.
Živorad Milosavljević, predsednik Opštine Sopot i predsednik Odbora festivala je za kraj festivala poručio kako nacionalna filmska smotra svedoči o aktuelnoj stvarnosti, i rekao kako su svi zaslužili priznanja verne sopotske publike svih generacija. Podsetio je kako će Sopot i naredne godine dočekati goste i publiku u domaćinskom raspoloženju.

Revija SOFEST PLUS, nagrađeni filmovi 52. Filmskog festivala u Sopotu, održaće se u Dvorani Kulturnog centra u utorak 9. jula.
Ulaz je, kao i na projekcije u Sopotu, besplatan.

Povezana vest:  Počeo 24. hercegnovski filmski festival

Foto: Vojislav Danilov