Međunarodni festival Metakansk, sa više od 20 godina tradicije u sibirskom gradu Kansk, ove godine dolazi u Srbiju. Nakon egzila iz Rusije, festival se već dve godine održava na različitim lokacijama širom sveta, uključujući SAD i Italiju, a sada po prvi put i u Beogradu. Od 27. do 29. septembra, u Kulturnom centru Grad, publika će imati priliku da pogleda selekciju najboljih kratkih eksperimentalnih filmova i video umetnosti u okviru međunarodnog takmičarskog programa.

Povezana vest:  100 dana bez konzumerizma: Nova komedija stiže u bioskope

Festival će okupiti autore iz čak 18 zemalja, čiji će radovi biti prikazani tokom prva dva dana festivala. Otvaranje festivala zakazano je za 27. septembar od 18:30, dok će 28. septembra filmovi biti prikazivani od 12 časova. Poslednji dan festivala, 29. septembar, biće posvećen radovima srpskih autora i umetnika koji stvaraju u Srbiji, takođe sa početkom u 12 časova.

Povezana vest:  Zaku Efronu na premijeri crtanog filma iz džepa ispao kondom

Žiri festivala činiće reditelji i umetnici iz Srbije, kao i autori iz Rusije. Tokom trajanja festivala biće dodeljene nagrade najboljim ostvarenjima. Osim filmskog programa, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa autorima i organizatorima festivala.

Ulaznice su dostupne na šanku Kulturnog centra Grad svakog dana od 12 do 00 časova, kao i na dan događaja. Cena ulaznica iznosi 1000 dinara za kompletan trodnevni program, dok je jednodnevna karta 400 dinara.

Povezana vest:  Dodela nagrade „Nebojša Popović“ i filmski maraton 29. septembra

Festival Metakansk realizuje organizacija Experimental Field u saradnji sa Kulturnim centrom Grad i Kulturnim centrom Magacin u okviru festivala kulture “U potrazi za jezikom”. Za sve ljubitelje eksperimentalnog filma, ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju sa vrhunskim filmskim i video ostvarenjima iz celog sveta!