18. Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan od 28. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Festival će biti otvoren beogradskom premijerom filma Šalša reditelja Dražena Žarkovića (horor komedija sa zombijima) u subotu, 28. septembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Prvog dana festivala biće održana i tradicionalna šetnja Zombie walkŠminkanje počinje u 11 časova (mts Dvorana), dok će našminkani zombiji svoj defile kroz Beograd početi u 16 časova ispred ove Dvorane (Trg Nikole Pašića). Šetnja je otvorena za javnost, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem mejla [email protected].

Povezana vest:  Poletite sa Dambom u svet cirkusa 31.marta u bioskopima Cineplexx

Šetnja zombija ima za cilj promociju filmske umetnosti i segmenta koji se bavi scenskom maskom, šminkom i specijalnim efektima. Kao i svake godine biće dodeljene nagrade za najbolje maske u 3 kategorije: Miss Zombie Walka, Mister Zombie Walka i Little miss/mister zombie sunshine (najbolje dete zombi), kao i njihove šminkere. Šetnja, kao i sam Festival, će tradicionalno imati humanitarni karakter jer će u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda biti prikupljana sredstva za odeljenje dečije onkologije Insititututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Povezana vest:  Vreme je za povratak u magiju! Izašao je prvi trejler filma Fantastične zveri: Tajne Dambldora

U okviru programa festivala biće prikazano preko 35 filmova. Za domaću, regionalnu i omladinsku takmičarsku selekciju prijavilo se 20 filmova, a selektor Jovan Ristić je za takmičenje odabrao 19 filmova. Filmovi u domaćoj selekciji će se takmičiti za nagradu „Koskar“ za najbolji film, režiju i scenario. U okviru regionalne selekcije odabrano je 5 filmova i oni će se nadmetati za nagradu „Koskar“ za najbolji regionalni film. U omladinskoj selekciji do 18 godina biće prikazano 4 filma, a najbolji će dobiti priznanje „Mali koskar“. Za takmičarsku selekciju stranih kratkih filmova prijavilo se 30 filmova, a selektor Miroslav Lakobrija i ko-selektor Saša Avramović odabrali su 10 filmova. Ovi filmovi se takmiče se za nagradu „Koskar“ za najbolji strani film.

Povezana vest:  MILJEN KLJAKOVIĆ KREKA: Uvek priželjkujem velike dekore i filmove o vremenu kojeg više nema

Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda još nekoliko dugometražnih filmova i to „M“ Vardana Tozija, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, kao i „The secret of pin-up island“ (Alecs Nastoiu).

Festival srpskog filma fantastike podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a više o programu na veb sajtu i društvenim mrežama festivala: https://festivalofserbianfantasticfilm.wordpress.com/about/

Foto: Daniela Radojković, FSFF promo