Stalna izložbena postavka „Ustaška bolnica u Jasenovcu 1942-1945“ biće otvorena 7. septembra u prostoru ustaške bolnice iz perioda Drugog svetskog rata u Jasenovcu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Muzeju žrtava genocida.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je rekaoda će izložba biti otvorena u Jasenovcu, mestu koji je simbol stradanja srpskog naroda.

„Kada pričamo o Jasenovcu mi se sećamo svih naših žrtava, ali nikad ne uspevamo u nekoj široj slici da sagledamo kakav je to bio sistem logora. Došli smo na ideju da od tog kompleksa jasenovačkih logora napravimo izložbu u onim objektima koji su očuvani do današnjeg dana“, rekao je Arbutina.

Povezana vest:  Predstavljena „Sva lica sveta" Dušana Veličkovića i portreti junaka iz knjige

Prema njegovim rečima, ovo je druga izložba koja prikazuje sliku stradanja srpskog naroda unutar logora.

„Želeli smo da rekonstruišemo kroz kakve muke su naši preci prolazili u tom periodu“, dodao je Arbutina.

Kustos u Muzeju žrtava genocida Aleksandra Mišić istakla je da je bolnica u kojoj će biti postavljena izložba „stalno prepravljana i dopunjavana“.

„Mi smo mislili da je bolnica svedena samo na par objekata, ali bilo je dosta više objekata i spratnosti. Ona je nastala u jesen 1942. godine, nakon ofanzive na Kozari. Pronađena je 41 biografija medicinskog osoblja koji su radili u bolnici… Ona je bila mesto gde su se prenosile informacije o tome šta se zbiva unutar logora“, objasnila je, između ostalog Mišić.

Povezana vest:  Laguna objavljuje dve knjige nobelovke Svetlane Aleksijevič

Autor postavke, programski direktor Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević napomenuo je da je bila prednost raditi u originalnim prostorijama objekta gde se postavlja izložba.

„Naš zadatak je bio da sačuvamo ono što postoji i da dodatno obradimo ono št je neophodno. Ova postavka biće dopunjavana vremenom, a govori o identitetu i stvarnosti koncentracionog logora i o tome o čemu su ljudi brinuli“, rekao je Radosavljević.

Povezana vest:  „Munja” Boljšoj teatra na velikom platnu bioskopa Cineplexx

Izložbu su priredili Muzej žrtava genocida u saradnji sa Odborom za Jasenovac Svetog Arhijerijskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Autori stalne izložbene postavke su i naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Milan Gulić i istraživač saradnik u Institutu za političke studije Stefan Radojković.

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Srbije.

Foto: L.L./ATA Images