Veliki baletski umetnik Sergej Polunjin ponovo će biti gost naše zemlje, u Beogradu, povodom spektakl baleta „Raspućin“ i specijalnog Master klasa za sve ljubitelje igre, pod pokroviteljstvom kompanije Zepter.

Master klas će biti održan 6. septembra od 11.00 časova na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, dok će dan kasnije, 7. septembra, Polunjin izvesti balet „Raspućin“ na velikoj pozornici obnovljenog Sava Centra, na Novom Beogradu, u okviru dvodnevne manifestacije „Opera & Ballet Nights“.

Ukrajinsko – ruski baletski igrač sa srpskim pasošem će na master klasu polaznicima završnih razreda baletske škole „Lujo Davičo“ prikazati svoje umetničke veštine i preneti znanje tokom bogate i plodne karijere na svetskim scenama.

Svestrani umetnik nije samo baletski igrač, iako je po tome najpopularniji. U njegovom višestrukom talentu nalazi se da je takodje i glumac u holivudskim filmovima, akter dokumentaraca o sebimodel, koreograf, pedagog, osnivač fondacije „Sergej Polunjin“.

Povezana vest:  Direktan prenos „Aide“ sa scene Metropolitena u bioskopima „Cineplexx“ 15. decembra

Polunjin ima svoju fondaciju za mlade talente koje podržava, i sam je bio stipendista Fondacije „Rudolf Nurejev“, velikana baleta, a Zepter kompanija upravo osniva mnoge ustanove kulture gde je cilj nesebična podrška našim umetnicima da se istaknu, afirmišu, pokažu svoja znanja i nadarenosti.

A zanimljivo je to da je Sergej karijeru počeo kao gimnastičar, da bi se onda kasnije odlučio za poziv – baletskog umetnika.

Već sa osam godina maleni Polunjin je krenuo put baleta, a na Kijevskom državnom koreografskom institutu (Kyiv State Choreographic Institute) je diplomirao.

Povezana vest:  Knjiga Semezdina Mehmedinovića „Autoportret s torbom"

Onda se priključio Britanskoj kraljevskoj baletskoj školi (British Royal Ballet School) sa samo 13 leta, a 2007. je proglašen za Mladog britanskog igrača godine, i onda sa 20 godina, postao je najmlađi glavni baletski solista Kraljevskog baleta (Royal Ballet) ikada.

Možda se Sergej u svojoj koži najbolje oseća kao – slobodan umetnik, te je bio angažovan u najprestižnijim pozorišnim kućama – Royal Opera House, Sadler’s Wells Theatre, Bolshoi Theatre, Stanislavski Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre, La Scala Theatre.

Sergej Polunjin barem jednom godišnje dolazi u Beograd da predstavi svoju Fondaciju koja stipendira mnoge talente širom sveta da nastave školovanje u prestižnim baletskim kućama, a sada će prvi put imati tako značajan i veliki master klas, i to na sceni Madlenianuma. Posle klasa će se održati razgovor sa umetnikom, koji Vas takođe zovemo da zabeležite.

Povezana vest:  ŠVEDSKI INSTITUT PREDSTAVLJA PLATFORMU CREATE IN RESIDENCE

Polaznici svih baletskih škola su dobrodošli kao publika na ovaj jedinstveni majstorski čas.

Molim Vas da mi potvrdite dolazak da bih vam ostavila mesto u sali Madlenianuma. Pitanja Sergeju Polunjinu možete postavljati po završetku Master klasa. Može se snimati po 2 minuta klasa u različitim vremenima. Gospodin Polunjin neće davati pojedinačne intervjue.

A onda veče kasnije,  „Opera & Ballet Nights“ predstavlja Sergeja Polunjina prvi put u Sava Centru, da se istakne na delu u baletu „Raspućin“ o čuvenom kontroverznom mistiku.

Madlenianum – mesto susretanja!  Očekujemo vas 6. septembra.

Foto: Stefani Pistel za SP Fondaciju