U autobiografskom romanu „Ulica Čajkovskog 40″ holandski pisac Piter Vaterdrinker vodi čitaoca na vrtoglavo putovanje kroz rusku istoriju i sopstveni život.

Jednog dana 1988. na vrata mladog Pitera Vaterdrinkera pokucao je čudni sveštenik sa neobičnim zahtevom: pitao je da li bi pisac prokrijumčario sedam hiljada biblija u Sovjetski Savez. Piter se složio i ubrzo se zatekao usred jedne od najvećih društvenih i kulturnih revolucija našeg doba radeći kao turoperator sa bizarnim tovarom krijumčarene robe.

Povezana vest:  Poljsko lutkarstvo na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Trideset godina potom Piter će iz svog stana u Ulici Čajkovski u Sankt Peterburgu, gde živi sa suprugom i tri mačke, usred kvarta koji je pre sto godina bio epicentar Ruske revolucije 1917, razmišljati o svom životu u Rusiji i životu Rusije koju je upoznao.

Njegova maestralna pripovest povešće nas na vrtoglavo putovanje kroz rusku istoriju, dok ispisuje odu podeljenoj duši Rusije i prikazuje sopstvenu borbu sa životom, književnošću i ljubavlju.

Povezana vest:  Obeležen 70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji

Piter Vaterdrinker je holandski novinar i pisac. Studirao je rusko, francusko i holandsko pravo na Univerzitetu u Amsterdamu, zatim je dugo živeo na Kanarskim ostrvima i radio kao novinar. Nastanio se u Rusiji 1996, gde je ubrzo počeo da objavljuje knjige pod majčinim prezimenom, koje su bile istaknute po neholandskim temama i tonu. Živeo je naizmenično u Moskvi i Sankt Peterburgu, a posle početka sukoba u Ukrajini, preselio se u Francusku. Objavio je devet romana, zbirke pripovedaka i književnu autobiografiju. Njegovo delo je prevođeno na engleski, nemački i ruski, između ostalih, i nominovano je za mnoge književne nagrade.

Povezana vest:  Promocija zbirke priča Jovana Ristića "Godine u magli" 17. januara u Domu omladine

Roman „Ulica Čajkovskog 40″ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.