Agencija Fabrika I Opera&teatar “Madlenianum” organizuju performans “MOĆ UMETNOSTI-6 HEROINA” – umetnice koje su obeležile vek za nama i menjale način izražavanja umetnosti.Predstava će biti održana 30. Septembra, na velikoj sceni Madlenianuma. Reditelj predstave je Rossano Giuppa iz Italie.

Ovaj multimedijalni, pre svega pozorišni performans objedinjuje teatar, muziku, igru i modu.

Inspiracija su 6 žena, umetnica koje su živele prethodnih 100 godina i koje su svojim inovacijama i vrhunskom umetnošću u muzici, igri, književnosti, performansu, modi, promenile način izražavanja umetnosti i kao takve ušle u istoriju, svaka u svojoj grani umetnosti. One su bile i pioniri u njihovim oblastima stvaralaštva i za sobom su ostavile izvanredan opus. Izborile su se da njihova umetnost bude i zapažena i vrednovana. Sve su napravile iskorak da za razliku od umetnica koje su vekovima bile nevidljive, zabranjivane i potcenjivane, koje su sa ovog sveta vrlo često odlazile nepoznate, nepriznate, neocenjene, pa čak omalovažavane, za života postanu priznate i dočekaju slavu i uspeh.

Povezana vest:  Dramska grupa Srednje tehničke PTT škole sutra u DOB-u

Performans će biti sastavljen iz 6 delova i svaki deo će biti inspirisan jednom od  umetnica koje su tema performansa:

Pevačica Mina (Italija): mini concert sa pevačicom Ivom Ikon koju će stilizovati Igor Todorović, kao I manekenke koje će se kretati u formi performansa za vreme koncerta.

Modna kreatorka Vivienne Westwood (Velika Britanija) biće predstavljana u formi modne revije sa najnovijom kolekcijom ovog brenda.

Povezana vest:  Premijera "Gospođe Ajnštajn" u Narodnom pozorištu

Umetnica performansa Marina Abramović  (Srbija) koju će igrati glumica Tamara Ćustić u modelu Dragane Ognjenović

Balerina i koreograf Pina Bausch (Nemačka): baletski perfromans sa balerinama Nacionalne fondacije za igru, obučene u modelima “Kulier designe”, inspirsanim koreografijom čuvene baletske predstave “Caffè Muller” koju je radila ova ballerina I koreograf.

Koreograf: Matthew Solovieff

Književnica Simon de Bevauoir (Francuska) koju igra mlada glumica Nataša Miovčić, u modelu Verice Rakočević. Pored Nataše, u predstavi će učestvovati I 4 manekena, obučenim u modelim “Concept 53” sa kojima će Nataša izvesti perfprmas inspirisan životnom pričom Simon I njenim odnosom sa Sartrom I 3 ljubavnika.

Povezana vest:  Besplatan program za srednjoškolce tokom zimskog raspusta u MAU: „Boje Afrike– kreativne radionice i izložba radova”

Slikarka Georgia O’Keef (USA) sa glumicom Tamarom Aleksić I baletskim ansamblom u modelima mlade kreatorke Emilije Stojaković. Koreograf: Matthew Solovieff.

Ovim projektom, „slavimo“ umetnice koje su živele prethodnih 100 godina, a koje su svojim inovacijama I vrhunskom umetnošću u muzici, igri, književnosti, performansu, modi, promenile modalitet u izražavanju umetnosti I kao takve ušle u istoriju, svaka u svojoj grani umetnosti.    

Foto: Arhiva