Belgrade SAXperience, jedan od vodećih festivala saksofona u regionu, ove godine svečano otvara Trio Klavis, međunarodno priznati kamerni ansambl, koji će nastupiti u sredu, 25. septembra u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja.

Ovaj jedinstveni sastav koji čine Miha Ferk (saksofon), Dženi Lipl (violina) i Sabina Hasanova (klavir) od 2015. godine privlači međunarodnu pažnju svojim inovativnim pristupom i impresivno raznovrsnim repertoarom. Kao pioniri ovakvog sastava, posvećeno se bave svakim muzičkim stilom ili erom koja im je bliska – od klasičnog i romantičnog perioda, do originalnih dela inspirisanih starim narodnim melodijama i novim biserima 21. veka, delima savremenih kompozitora.

Povezana vest:  Sudski slučajevi koji su potresli Srbiju - knjiga "Pod pritiskom" Vladimira Vučinića

Na koncertu u Beogradu, publika će imati priliku da uživa u vrhunskom izvođenju ovih talentovanih muzičara, koji su poznati po tome da sve svoje kompozicije izvode napamet, što donosi posebnu energiju i emotivnost njihovim nastupima. Trio Klavis su 2015. proglašeni za Musik Aktuell umetnike i izabrani su za Novi austrijski zvuk muzike (NASOM) za 2020/2021.

11. Međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience biće održan od 25. do 28. septembra na više lokacija u Beogradu. Ovogodišnji festival, koji podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, predstaviće još neke od najznačajnijih evropskih saksofonista.Pa će takou četvrtak, 26. septembra u 19 časova u Galeriji SANU koncert održati saksofonista Alesandro Malanjino iz Italije u saradnji sa našom renomiranom pijanistkinjom Nedom Hofman Sretenović. petak, 27. septembra u 20 časova u UK Parobrod nastupiće belgijski saksofonista Piter Pelens, profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenusubotu, 28. septembra u 11 časova u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca biće organizovan Mini SAXPERIENCE na kome će nastupiti Banda saksofonista (u okviru programa Mala škola bontona: Kako se sluša saksofon)

Povezana vest:  Film kao inspiracija za projekat "Pravac Slavica"

Festival će zvanično biti zatvoren u subotu, 28. septembra u 21 čas u Boho Baru na Kalemegdanskoj terasi kada će biti održan koncert Live SAXPERIENCE na kome će nastupiti Milan Savić, saksofonista i osnivač festivala i Danijel Čehranov, di-džej.

Više o programu festivala na društvenim mrežama i sajtu: https://www.saxperience.rs/

Foto: Julia Wesely