Nov životopis Bore Stankovića, proslavljenog pisca „Koštane“ i „Nečiste krvi“, predstavljen je u knjizi „Ranjav i željan“ profesora slavistike Roberta Hodela, čime dokazuje da i danas, posle sto godina, Stanković pripada panteonu srpske književnosti i da njegovo delo duboko plene čitaoce.

Više nego išta drugo, Stankovićevu gorku sudbinu obeležilo je njegovo teško preživljavanje sa porodicom tokom Prvog svetskog rata. Prethodno interniran, nesposoban za vojnu službu, u Beogradu je uspevao da sastavlja kraj s krajem objavljivanjem svojih priča i saradnjom na oglasnim stranama u okupacionim „Beogradskim novinama“, zbog čega je posle rata nepravedno žigosan kao izdajnik i saradnik okupatora. Do rata proslavljen, prevođen i priznat i u Srbiji i u Evropi kao pisac „Nečiste krvi“ i „Koštane“, posle rata je postao persona non grata, prezren i oklevetan u sopstvenoj sredini. Svoju ispovest o tim teškim danima objavio je u knjizi „Pod okupacijom“, čiji nastanak i geneza odijuma prema njenom piscu zauzimaju značajan deo ove uzbudljive biografije. Obogaćena novim saznanjima, malo poznatim fotografijama i živopisnom evokacijom srpskog i jugoslovenskog društva posle Prvog svetskog rata, nova studija poznatog nemačkog slaviste Roberta Hodela rasvetljava najteži, a pritom najmanje istražen segment života i stvaranja vranjanskog pisca Bore Stankovića, velikana srpske književnosti s početka XX veka.

Povezana vest:  Svetske i domaće muzičke zvezde oduševile publiku BEMUS-a na kraju prve nedelje festivala:Tomas Hempson, Denis Sapovalov

Biografiju Bore Stankovića „Ranjav i željan“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.