Novo, obnovljeno izdanje nagrađene zbirke pesama „Zabava za dokone kćeri“, ovogodišnje dobitnice nagrade „Vasko Popa“ Ane Ristović, čije pesme odišu intimnim glasom nezavisne žene koja govori o paradoksima, žudnjama i zabludama, ponovo će se naći među ljubiteljima poezije.

Zbirka ovenčana i nagradom „Branko Miljković“, objavljena je prvi put pre 25 godina, a danas će, zahvaljujući Laguninom izdanju i ediciji ,’Retrovizor’, poštovaoci poezije imati prilike da je ponovo čitaju.

Povezana vest:  Juval Noa Harari donira million dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za borbu protiv korona virusa

Nastajala je krajem devedesetih godina, dok je autorka živela u Sloveniji, „u teška vremena nakon raspada bivše Jugoslavije, i mislim da je svedočanstvo i jednog vremena i intimno svedočanstvo suočavanja sa prostorom drugog jezika i sveta ženske intime. U njoj ima i gorčine, i radosti, i samorefleksije, i erosa, i uvek prisutne i drage mi ironije, kroz čiji filter volim da propustim i male i velike istine“.

Povezana vest:  Predstava „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ premijerno 23. aprila u SNP-u

Zbirka je nastajala u vrlo izazovnim vremenima: „Država se raspala, mnoge iluzije i ideali su srušeni, i tada je, 1999. godine, koju pamtimo i po bombardovanju, objaviti pesničku zbirku u Srbiji bilo veoma teško. Ali ’Zabavu’ su zavoleli mnogi, i danas mi je to najomiljeniji od svih naslova mojih knjiga. Dokolica je ostala prostor bez kojeg nije moguće stvarati, i volela bih da novi čitaoci moje 25-godišnje knjige, iznova spremne na zabavu, u svojim svakodnevicama pronađu dovoljno dokolice da joj se prepuste.

Povezana vest:  Novi datumi za koncerte Nemanje Radulovića na Kolarcu

Nagrađenu zbirku pesama „Zabava za dokone kćeri“ obeležavaju paradoks, ironija, odnos tela i teksta, intimnost i glas nezavisne žene koja progovara o zabludama modernih žena i snovima ženskog bića. Možete je pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.