Proteklog vikenda, 19. i 20. oktobra, Kamerni orkestar Muzikon održao je koncerte na Šumarskom fakultetu i u Centru za Integraciju Mladih na Zvezdari. Ovi koncerti su deo projekta Beogradske urbane oaze, koji se bavi osvežavanjem tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Miloš Jovanović, direktor Kamernog orkestra Muzikon, povodom ovih nastupa i učešća u projektu Beogradskih urbanih oaza, istakao je: “Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u ovakvim projektima koji spajaju različite zajednice i otvaraju nove tačke. Kako sam naslov projekta sugeriše – urbane oaze, u kojima se pored različitih kulturnih dešavanja mogu odigrati one ključne situacije, u kojima se ljudi udružuju kako bi unapredili naše okruženje. Već nekoliko puta smo doživeli da je muzika zaista jedan od odličnih povoda da se ovakve situacije dogode i da se podstakne društveni angažman.”

Povezana vest:  Srpski strip-autori gosti 13. Hercegnovskog strip festivala

Program koncerata sadržao je istaknuta dela klasične muzike za gudačke i mešovite kamerne sastave, a publika je imala priliku da čuje muziku pisanu za gudački ansambl, komade za violinu i klavir, kao i istaknute solo pesme pisane za sopran, mecosopran i klavir.

Zorica Milisavljević, koordinatorka projekta Beogradske urbane oaze u ime organizacije EUNIC, rezimirala je aktivnosti održane krajem leta i početkom jeseni: “Nakon završenih građevinskih radova, Beogradske urbane oaze su postale mesta na kojima je lokalna zajednica najzad mogla da se okuplja i aktivno učestvuje u njihovom korišćenju. Tome su u velikoj meri doprinele različite aktivnosti realizovane tokom septembra i oktobra u sve tri Oaze. Na programu su bile različite radionice u organizaciji Istraživačkog centra Škograd, „La Villette“ studija arhitekture za decu i Pozorišta lektira „Vladimir Jevtović“, potom pozirišna predstava DAH Teatra „Drveće pleše“, izvedena u magičnoj atmosferi Arboretuma Šumarskog fakulteta, a projektu se u sve tri Oaze pridružio i Kamerni orkestar Muzikon koji je, oslanjajući se na koncept Koncerata za kućni savet, odnosno seriju koncerata koje je ovaj orkestar organizovao prethodnih godina na krovovima zgrada i dvorištima u Beogradu, priredio seriju manjih i većih koncerata.“

Povezana vest:  Novogodišnji gala koncert u Narodnom pozorištu

Zorica Milosavljević je dodala da je tokom 2024. projekat Beogradske urbane oaze okupio preko 2.000 aktera, posetilaca, članova lokalnih zajednica i ljubitelja prirode i kulture, te da bi mogao da posluži kao inspiracija za nastajanje sličnih oaza širom Beograda. „U pitanju je otvoreni proces, tako da se iz dana u dan javljaju nove ideje. Nadamo se da ćemo ovim programom inspirisati beogradske umetnike i aktiviste da i oni daju svoj doprinos oživljavanju i održavanju postojećih Beogradskih urbanih oaza, kako bismo doprineli njihovoj održivosti u okviru svojih mikro zajednica u budućnosti“.

Povezana vest:  Predstavljen roman „Ina“ Krste Popovskog

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije – mreža je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 članova iz svih članica EU i pridruženih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze učestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada ŠvedskeAustrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, Češki centar Beograd, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

Foto: Aleksandar Gazibara