Beogradski sajam knjiga nije zatvoren zbog popisa, kako bi se moglo naslutiti iz naslova nove knjige Galerija – zatvoreno zbog popisa, koju će u petak 25. oktobra na štandu Vulkan izdavaštva potpisivati Dušan Miklja. Naprotiv, Sajam svakodnevno privlači mnoštvo posetilaca, a očekuje se da najuzbudljiviji dan na štandu Vulkan izdavaštva bude upravo petak.

Tog dana, posetioce Sajma od 17. do 20 sati očekuje druženje sa nekoliko Vulkanovih autora i specijalna promocija knjige Mama, sve je u redu, utorak je u sredu, koja, iako je dostupna čitaocima tek dve nedelje, izaziva veliku pažnju javnosti.

Od 17 sati, na štandu Vulkan izdavaštva svoju knjigu Strana B potpisivaće dr Vanja Mandić Maravić. Ovo debitantsko ostvarenje brzo je osvojilo publiku, jer autorka već na prvim stranama uspeva da uvuče čitaoca duboko u bogato satkanu priču koja istražuje složene procese odrastanja i emocionalnog sazrevanja, preispitujući suštinsko pitanje – šta ljubav jeste, a šta nije.

Povezana vest:  MIKSER FESTIVAL 2013 I ŠUMARSKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU RASPISUJU MEĐUNARODNI KONKURS ZA DIZAJN MALI DRVENI PREDMETI

Sat kasnije čitaoci će moći da uživaju u druženju sa jednim od najznačajnijih putopisaca u Srbiji, Dušanom Mikljom, i nabave potpisan primerak njegove nove knjige Galerija – zatvoreno zbog popisa. U ovoj knjizi, koja se kao i sve njegove prethodne čita sa uživanjem i znatiželjom, Miklja kroz portrete vladara, značajnih istorijskih ličnosti, umetnika i slike dalekih i egzotičnih predela, koje je imao prilike da upozna i vidi, otkriva i živote običnih, malih ljudi.

Nakon toga, od 19 sati, knjigu Mama, sve je u redu, utorak je u sredu, sajamskoj publici predstaviće tri dame, idejni tvorci ove jedinstvene zbirke priča: Maja Maršićević, Marijana Jordanov i Violeta Sremčević. Ova knjiga, koja obuhvata 30 priča koje su napisale mame i jednu koju je napisao tata, deo je istoimenog projekta, koji je podržao brend Pampers, a koji ima za cilj osvešćivanje javnosti o postporođajnoj depresiji, koju doživi gotovo 60 odsto žena u svetu.

Povezana vest:  Koliko dobro poznajete svoje komšije?

Knjiga Mama, sve je u redu, utorak je u sredu je sjajno osmišljen način da se kroz duhovite, iskrene i istinite priče smanji pritisak na novopečene majke da moraju biti savršene u ovoj ulozi.  Očekuje se da će na ovaj događaj doći upravo članovi porodica u koje je nedavno stigla beba. Kupovinom ove knjige oni će dati podršku „svojim mamama“, ali i svim majkama, jer će trećina sredstava od prodaje knjige biti usmerena na aktivnosti podrške ženama koje se suočavaju sa izazovima postporođajnog perioda.

Porodično okupljanje, inače, inicirale su i edukativne karte Učim i igram se: Match It, koje su u četvrtak 24.oktobra, predstavljene na Sajmu. Kroz igru i interakciju s autorkom Mirjanom Milenić Mimi, deca i njihovi roditelji istovremeno su vežbali logičko zaključivanje, unapređivali svoje znanje engleskog jezika i zabavljali se.

Tog dana se sa svojim čitaocima družio i Slobodan Stanišić, jedan od najpoznatijih pisaca za decu i mlade u Srbiji. Stanišić, višestruko nagrađivani autor prevođen na više od deset jezika, potpisivao je svoju novu knjigu Istorijska slagalica: Od Nemanje do Nemanje i družio se sa svojim novim i starim čitaocima, koji su pokazali interesovanje da im potpiše i neka od njegovih ranijih izdanja, poput Milutin Milanković i osunčavanje zemlje, Mihajlo Pupin i čuveni kalemovi, Nikola Tesla i crni mačak.

Pretposlednjeg dana Sajma, u subotu, 26. oktobra, od 17 sati, ljubitelji knjiga će ponovo imati priliku da se sretnu s jednim od vodećih srpskih pisaca Miodragom Majićem, čiji je novi roman Pod tuđim suncem na Sajmu izazvao nezapamćenu pažnju i tražnju čitalaca. Autor će, osim novog dela, potpisivati i primerke svojih ranijih romana Rudnik, Deca zla i Ostrvo pelikana, koji su se, takođe, našli na listi najprodavanijih naslova.

Povezana vest:  Biografija „Tesla: pronalazač modernog“ Ričarda Mansona u prodaji od 31. maja

Foto: Miloš Vučićević za Vulkan izdavaštvo