Prvi veliki samostalni beogradski koncert Konstrakte i Zemlje gruva održan sinoć u prepunoj Plavoj dvorani Sava Centra ostavio je publiku bez daha. Tokom dva i po sata programa, kroz jedinstvenu fuziju muzike, umetničkog performansa i veštačke inteligencije, priredili su nezaboravno iskustvo koje je pomerilo granice tradicionalnog koncerta i umetničkog izraza.

 Od samog dolaska u Sava Centar, publika je mogla naslutiti da ih očekuje nesvakidašnji događaj, jer je u holu odjekivala nova Konstraktina himna „Kosa leti na vetru“, kreirana uz pomoć veštačke inteligencije posebno za ovu priliku.

Koncert su otvorili akapelom pesme „Kosa leti na vetru“, što je izazvalo gromoglasan aplauz, nakon čega je usledilo podizanje zavese i prikazivanje prvog dela kratkog filma o Konstrakti, običnoj ženi koja nosi šiške i ima mladež, i kreiranju njenog avatara.

Povezana vest:  2CELOOS: Ilma ima X Faktor!

 Zatim je na binu izašla Konstrakta i sa pesmom „Nobl“ povela publiku kroz svoju pažljivo osmišljenu i izrežiranu dvoipočasovnu umetničku priču „Obična žena u neobična vremena“, simbolično „ubivši“ svog AI avatara na kraju performansa. 

Publici se prilikom izlaska na binu obratila rečima: „Dobro veče, nisam spremila govor. Jedino što imam da vam kažem najtačnije, najviše i najlepše – hvala što ste došli“.

 Program je bio podeljen u nekoliko celina, između kojih je emitovano pet kratkih filmova o Konstraktinom avataru, dok su u blokovima između pesama puštane AI pesme različitih tematika, neke su bile emotivne, druge duhovite, dok su neke podstakle na promišljanje.

Na koncertu su se nizali hitovi kao što su „In Corpore Sano“, „Novo, bolje“, „Zabava“, „Obećaj mi“, „Neam šamana“, „Nisam znala da sam ovo htela“, dok je poslednja muzička celina bila posvećena premijernom izvođenju četiri nove pesme inspirisane saradnjom sa veštačkom inteligencijom, gde je publika imala priliku da čuje potpuno novu dimenziju Konstraktinog stvaralaštva.

Povezana vest:  Džastin Biber ipak nije otac deteta obožavateljke

 Specijalni gosti puput LP Dua koji su u pratnji dva klavira sa Konstraktom izveli pesmu „Mekano“hor Prve beogradske gimnazije i „Svi u glas“ na numerama „Evo, obećavam“ i „Django“duvački ansambl i plesači dodatno su obogatili muzičku magiju koja je ispunila Plavu dvoranu. Publika je s oduševljenjem reagovala na Konstraktin umetnički performans i inovativne momente koji su pratili svaku numeru.

U nekoliko navrata Konstrakta je sišla među publiku, delila poklone, a za sam kraj priredila je bis, na kojem su svi zajedno pevali „Mekano“ i tehno verziju „In Corpore Sano“.

Povezana vest:  Edo Maajka prvi put sa bendom u Banjaluci na 10. Demofestu!

Ovim koncertom, Konstrakta je još jednom dokazala zašto je obožavana širom regiona i sveta – beskompromisna umetnička vizija, kombinovana sa beskrajnom duhovitošću i neposrednošću, stvorila je nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

Nakon koncerta Konstrakta se na svom Instagram profilu zahvalila posetiocima „Hvala svim dorjanima na poseti. Aj lav ju! Svidelo mi se u Sava Centru. Moram samo malo još da savladam prostor taj, pa dogodine 19. septembra. Taman da iskoristimo onu našu pesmu, da ne propadne. Kosa leti na vetru, na vetru nekima leti“.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images