Održana treća radionica „C klub malih kuvara“, deca pripremila obrok za sebe i roditelje
Radionica „C klub malih kuvara“, u kojoj ručak zajedno spremaju deca i roditelji, po treći put je održana u školi kuvanja „Il Primo“. Deca su uz nadzor i pomoć profesionalnog kuvara i roditelja, naučila da pripremaju pileće belo meso, uz specijalni papir za prženje „Sočno iz tiganja“, koji je toliko jednostavan za upotrebu da su se „mali kuvari“ lako snašli s pripremom piletine. Pripremili su i libanski pita-hleb sa svežim povrćem, a kao dodatak – mešani pire od paškanata i krompira,
mešanu zelenu salatu sa rotkvicama, pečenim susamom, šargarepom i vinegret dresingom.
Rezultati istraživanja Nestlé istraživačkog centra u Lozani ukazali su da uključivanje dece u pripremu obroka pomaže u razvijanju zdravih navika u ishrani. Istraživanje je pokazalo da ukoliko se deca uključe u pripremu obroka, i ukoliko se hrana servira na maštovit način, veće su šanse da će se deci hrana svideti, a to se pokazalo i na našim radionicama – deca su sa ponosom pojela sve što su pomogla pripremiti.
Kompanija Nestlé osnovala je „C klub malih kuvara“ sa ciljem da roditeljima ponudi inspiraciju i savete za pripremu balansiranih porodičnih obroka koje na zabavan i kreativan način mogu pripremati zajedno sa svojom decom i u vlastitom domu.
Sa Vama delimo recepte koje smo pripremali na prethodnoj radionici:
PILETINA „SOČNO IZ TIGANJA“
Pileći file 200gr
1 kom „Sočno iz tiganja“ po Vašem ukusu
Pileći file isečen na debljinu do 2 cm ubaciti u papir „Sočno iz tiganja“. Tiganj zagrejati na srednjoj vatri oko 3 minuta i nakon toga peći meso sa papirom na tiganju po 5-7 minuta sa svake strane.
LIBANSKI PITA HLEB SA SVEŽIM POVRĆEM
1 pakovanje libanskog pita hleba bez aditiva
Glavica zelene salate
1 kisela pavlaka
sveže povrće po izboru
Sveže povrće po izboru (tikvica, paprika, krastavac, šargarepa, kupus…) naseckati ili narendati na sitno. Blago zagrejati libanski pita hleb i namazati slojem pavlake, pa na njega složiti iscepkani list zelene salate i sitno povrće npr naribanu šargarepu i kupus. Urolati, pričvrstiti čačkalicom pa naseći na medaljone i tako ih služiti uz meso.
PIRE OD PAŠKANATA I KROMPIRA
400g korena paškanata, oljuštenog i naseckanog na kockice
100g krompira oljuštenog i naseckanog na kocke
50g putera
50ml neutralne pavlake za kuvanje
So, biber
Paškanat i krompir kuvati do trenutka kada viljuška lako može da uđe u njih, ali ne da bude prekuvan. Ocediti ih od vode i ostaviti da još malo isparavaju kako bi što više vlage izašlo. Posle par minuta staviti u blender sa ostalim sastojcima i izblendirati dok se ne dobije fina kremasta struktura.
Klub će tokom 2015. godine svakog meseca u školi kuvanja „Il Primo“ besplatno okupljati decu od 8 do 12 godina i roditelje. Sledeća radionica biće održana 30. maja 2015. godine. Da biste se prijavili za sledeću radionicu, pošaljite mail sa Vašim imenom i prezimenom i uzrastom deteta na [email protected].