Strauss Adriatic organizovao je prvo takmičenje u cupping-u u Srbiji. U degustaciji kafe nadmetali su se predstavnici sedam zemalja Strauss Coffee-ja.
Kašike za cupping ukrstili su nacionalni pobednici iz Izraela, Poljske, Ukrajine, Nemačke, Rumunije, Rusije i Srbije. Zanimljivo je da takmičari nisu eksperti, već svi koji rade u industriji kafe, a nisu profesionalni tehnolozi ili degustatori. Dakle, svi oni koji ljubav prema kafi žive, bilo da kafu pakuju, prže ili brinu o njenom imidžu.
Sedam veličanstvenih je pred sobom imalo težak zadatak – da prepoznaju najviše šoljica u što kraćem vremenu. U tome im je najvažniji saveznik osetljivo nepce, ali i čula mirisa i vida. Samo testiranje je možda najbolje oceniti kao „srkanje” iz posebne kašike za cupping, jer se taj srk ne guta, već raspršuje po unutrašnjosti usne duplje, kako bi pokrio čulne ćelije i za slatko, slano, kiselo i gorko, koje je najdublje – u korenu jezika.
„Čast mi je što sam pobedila. Kafa nije samo moj posao, kafa je moja velika ljubav i strast. Drago mi je što u okviru kompanije Strauss Coffee imamo priliku da svoju ljubav svakodnevno dopunjujemo i znanjem o kafi. Takmičenje u cuppingu je posebno iskustvo” izjavila je pobednica u cuppingu i predstavnica Izraela, Noga Van Elck.
Širenje strasti i profesionalnog pristupa kafi je prioritet kompanije Strauss Coffee. Promocija važnosti ekspertize i za svakodnevno uživanje u kafi je nešto čemu su maksimalno posvećeni. Kultura ispijanja espress-a u zemljama u kojima Strauss Coffee posluje je unapređena, zahvaljujući konstantnoj edukaciji barista i ljubitelja kafe. Ovo takmičenje bilo je jedinstvena prilika da se u Srbiji vidi kako izgleda cupping, odnosno degustacija omiljenog toplog napitka, kafe.