Živimo u svetu izobilja sa više nego dovoljno hrane koja nam se nudi. Ali, zašto jedemo određenu hranu? Koji su to faktori koji utiču na odluke o hrani?

Osim gladi, na nas utiču i lični ukus, porodične sklonosti, kulturološki uticaji, emotivni razlozi, briga o zdravlju, cena i brojni drugi faktori. Ako saznate šta utiče na vaše izbore, moći ćete bolje da kontrolišete šta jedete na dnevnom nivou. Evo sedam glavnih faktora koji utiču na vaše odluke o hrani:

  1. Ukus je kralj: Možda i najjači faktor koji utiče na odluke o hrani je taj što volimo njen ukus – ne jedemo borovnice zato što su odličan izvor antioksidanasa, već zato što su jako ukusne. Ukus je prisutan još od rođenja, a nepce se remenom razvija i za druge ukuse. Međutim, moguće da naučimo da volimo ukus zdravijih namirnica kao odrasli. Za to su potrebni vreme i upornost.
  2. Omiljene namirnice: Ako pitate koja je tajna mršavljenja, većina stručnjaka će reći da je jako važno da zadržite omiljene namirnice u okviru zdrave ishrane – i u pravu su. Čim sebi zabranite neku namirnicu, počnete opsesivno da je želite, a to nije dobro za mršavljenje. Glavno pitanje je koliko često i u kojoj količini je jedete (osim ako su vam omiljeni niskokalorično voće i povrće).
  3. Gladne oči: Često se dešava da je faktor koji utiče na odluke o hrani – „gladne oči”. Ponekad jedemo određenu hranu samo zato što izgleda jako ukusno. Većina ljudi je sita posle večere, ali jedan pogled na deserte i gotovo – i to nema nikakve veze sa glađu ili sitošću. Naravno, nije greška da uzmete desert ako želite, ali treba da pazite na količinu.
  4. Cena i praktičnost: Hrana koja štedi vreme je važan faktor kod svih sa manjkom vremena za kupovinu i kuvanje, ali troškovi se brzo nagomilaju ako uzimate restoransku, polugotovu ili hranu za poneti. Dobra stvar je što možete da uštedite i kad nemate dovoljno vremena. Samouslužnih restorana ima svuda i uvek možete da nađete neku hranljivu supu ili salatu.
  5. Tip ličnosti: Pristup promenama zavisi od tipa ličnosti – neki ljudi žele fleksibilnost kako bi uskladili unos hrane kad su gladni i pretrpan raspored, a drugi žele detaljan spisak namirnica koje smeju i ne smeju da unose. Neki ljudi jednostavno žele da se pridržavaju pravila. Tip ličnosti kad je hrana u pitanju definitivno je faktor koji utiče na vaše odluke u vezi sa ishranom.
  6. Previše izbora: Studije govore da jedemo više ako nam je ponuđena raznovrsnija hrana i to je važan faktor koji utiče na odluke o hrani. Unos hrane, kad je bogatiji izbor, raste u proseku za 25%. Suprotno tome, monotona jela obično ne dovode do prejedanja. Ako raznovrsnost hrane tokom jednog obroka svedete na minimum, lakše ćete se odupreti iskušenju da se prejedete.
  7. Društvene okolnosti: Neke studije govore da veličina obroka raste sa brojem ljudi za stolom. Dakle, kad jedete sa prijateljima i članovima porodice koji vode računa o količini, taj faktor poztivno utiče i na vas. Kad god ste u mogućnosti, okružite se onima koji cene umerenu kuhinju, i počećete da jedete određenu hranu koja vam potpuno prija u odgovarajućoj meri.
Povezana vest:  Za nepunih nedelju dana trajanja donatorske kampanje „Sezona darivanja“ Fondacija Novak Đoković sakupila je skoro 2 miliona dinara, ali to nisu jedine dobre vesti. Osnivači Fondacije Novak i Jelena Đoković pozvali su sve ljude širom sveta da se pridruže donatorskoj akciji i doniraju novac za otvaranje novih vrtića u Srbiji, a oni će duplirati prikupljenu sumu. „Vaš poklon u okviru prošlogodišnje kampanje ulepšao je budućnost mnoge dece u Srbiji. Otvorili ste svoja srca i podarili im najdragoceniji poklon – kvalitetno rano obrazovanje. Zahvaljujući vama, danas više od 200 dece ima pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju. Inspirisani vašom humanošću i prelepim porukama, i ove godine želimo da dupliramo ukupnu sumu vaših donacija prikupljenih u ovoj Sezoni darivanja,“ izjavili su Novak i Jelena Đoković. Za ovu namenu za sve korisnike Vip, Telenor i Telekom mobilnih operatera otvoren je poseban humanitarni broj 2205, koji simbolično predstavlja datum Novakovog rođendana, a cena poruke iznosi 100 dinara, dok se donacije mogu uplatiti i preko linka https://fundraise.novakdjokovicfoundation.org/ Zahvaljujući prošlogodišnjim donacijama plemenitih ljudi širom sveta u okviru donatorske kampanje “Sezona darivanja”, ove godine Fondacija Novak Đoković otvorila je vrtić u Mačvanskom Prnjavoru u blizini Šapca. Renovirali su i opremili staru zgradu Doma Zdravlja koja je sada moderan objekat adaptiran za dečije potrebe. Više od 150 mališana iz Prnjavora, ali i ostalih sela iz okoline Šapca, prvi put je dobilo priliku da krene u vrtić. Takođe, obnovili su i opremili dodatnih 420 m2 radnog prostora koji pripadaju predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Svilajncu i na taj način obezbedili dodatnih 75 mesta za mališane iz ove opštine i okolinih sela, a u procesu su i otvaranja vrtića u Inđiji. Sva sredstva prikupljena do 8. januara biće uložena u otvaranje novih vrtića u Srbiji, u organizaciji Fondacije Novak Đoković.

Zaključak: Pravljenje izbora kad je hrana u pitanju je složen proces na koji utiču brojni faktori, među kojima je sedam glavnih nabrojano. Da biste bili uspešni u kontroli telesne težine, važno je da se racionalno odnosite prema hrani i vežbanju. Zato zastanite, analizirajte svoj proces odlučivanja i pogledajte koje karakteristike vam mogu pomoći da pravite zdrave i site izbore hrane.

Povezana vest:  Nastavlja se takmičenje „Naj CIPIČINKE Srbije"

Autor: Ketlin M. Zelman, dijetetičarka