TESTIVAL je zamišljen kao jedinstvena mešavina prodajne izložbe, inspirativnih predavanja i niza „testivalskih“ show cooking radionica. Domaćin svih predavanja i radionica biće Uroš Bogdanović, poznati radijski voditelj i medijski konsultant. Osnovna tema TESTIVALA #4 i radionica biće – salčići (i sva domaća lisnata testa), zaboravljeni tradicionalni recept, koji mnogi nazivaju srpskim kroasanima.

TESTIVAL #4 je na novoj lokaciji! Dom omladine Beograda, postaje „testivalska“ pozornica. Partnerstvo sa kultnom lokacijom u centru Beograda, koja je centar kulture i obrazovanja, posvećen mladima, omogućiće svima da uz TESTIVAL saznaju više o tradiciji kulture ishrane, da nešto nauče, da upoznaju i podrže male proizvođače organske i zdrave hrane iz Srbije.

Više od 45 izlagača na prodajnoj izložbi zdrave, organske hrane, ponudiće svoje proizvode po akcijskim cenama. „Hrana je najbolji lek!“ – bio je glavni moto velikog prosvetitelja i narodnog lekara Vase Pelagića. „Od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.“ U to ime, u partnerskoj organizaciji sa Domom omladine Beograda, nastaje četvrti po redu TESTIVAL, sa izuzetnim programom!

Povezana vest:  Međunarodni Dan Dunava, sedmu godinu zaredom, obeležen pod sloganom „Aktivni za reke!“

Svi TESTIVALI do sada imali su svoje zvezde, a na četvrti po redu dolaze čuveni profesionalci, proizvođači, i veliki zaljubljenici u dobar zalogaj i dobru kapljicu. Na bini Doma omladine Beograda posetioci će moći da vide i poznata kulinarska TV lica a svakako i da mnogo toga nauče, uz besplatnu degustaciju raznih delicija na kraju svake od radionica.

Turistička organizacija opštine Ražanj će predstaviti bogatu etno-gastronomsku ponudu i savršeno izrađene domaće proizvode organske hrane. Ražanj, kao i do sada, prezentuje ražanjsko crepuljarstvo. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

I ovaj TESTIVAL biće mesto na kome će profesionalci i naučni radnici razgovarati o nematerijalnom kulturnom nasleđu Republike Srbije. Članice Saveta TESTIVALA, prof. dr Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, sa ostalim sagovornicima, na dva diskusiona panela, predstaviće teme: Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju i Tradicionalne poslastice u Srbiji.

TESTIVAL #4 biće i domaćin izbora za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje, u partnerskoj organizaciji sa sajtom Recepti i Kuvar online. Na kraju drugog dana biće proglašen najbolji recept za salčiće, pa će svi posetioci saznati ko pravi najbolje salčiće u Srbiji. A karving majstor i profesionalni kuvar, Dejan Ilić, održaće inkluzivnu radionicu za pravljenje domaćih tradicionalnih salčića u saradnji sa Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).

Povezana vest:  Prva online tribina Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom”, a tema je kako sačuvati mentalno zdravlje u vreme koronavirusa?

Raznovrstnost i kvalitet izlagača pokazaće koliko je gastronomska tradicija Srbije očuvana, koliki je potencijal za razvoj, a izlagači, mali proizvođači hrane iz Srbije, imaće priliku, da osim prodaje svojih proizvoda i komunikacije sa krajnjim kupcima, međusobno razmene iskustva, recepte, savete i ideje.

Pojedinačna dnevna ulaznica: 250 RSD. Besplatan ulaz za decu u pratnji roditelja.

TESTIVAL #4 održava se uz podršku Turističke organizacije Srbije i nalazi se u zvaničnom kalendaru događaja TOS za 2022. godinu.

Šta je TESTIVAL:

TESTIVAL je epicentar ZDRAVE HRANE, koju na tradicionalni način pripremaju mali, lokalni proizvođači. Kroz bogat, sadržajni program organizatori TESTIVALA žele da pomognu svim ljudima da se osveste i da su – ono što jedu. Ovaj događaj pokušava da pronađe odgovore kako da se hranite zdravo, kako da razumno obogatite svoju ishranu proizvodima ZDRAVE HRANE bez aditiva i dodataka, i tako ojačate svoj imunitet!

Povezana vest:  Da li vas je prethodna pandemijska godina naučila da brinete o svom zdravlju?

Do sada, TESTIVAL je održan tri puta: u martu 2020. godine (tema: testenina), u oktobru 2020. godine (tema: hleb) i u oktobru 2021. godine (tema: vanilice). Salčići i domaće lisnato testo su tema TESTIVALA #4.

Glavni cilj je sačuvati bogato nasleđe uz uvažavanje različitih uticaja koji su od davnina učinili srpsku kuhinju raznovrsnom i posebnom.

TESTIVAL je nastao sa ciljem da bude višeslojni događaj koji svim učesnicima i posetiocima želi da da priliku da pokažu šta i kako rade na očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine.

Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od svih nas!

Stoga, ako volite zdravu hranu i tradicionalnu srpsku kuhinju, dođite na TESTIVAL, da ne zaboravite ukuse detinjstva i sve ono u čemu ste uživali!

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!