Predškolska ustanova je mnogo više od mesta za „čuvanje dece“. Nije retkost da roditelji traže načine da izbegnu polazak svojih mališana u vrtić, jer misle da je bolje da dete bude kod kuće. Međutim, treba imati na umu da se osnova za buduće akademske uspehe i lični razvoj postavlja upravo tokom kritičnih vrtićih godina.

Iskustva i znanja koja steknu u predškolskom uzrastu od presudnog su značaja za sveukupni razvoj dece. Ako se još dvoumite oko toga kada je pravo vreme da mališan krene u vrtić, predstavljamo vam nekoliko značajnih pogodnosti vrtića koje bi svaki roditelj trebalo da zna. Pročitajte.

Akademska priprema i kognitivni razvoj

Godine u vrtiću su ključne za postavljanje temelja za buduća akademska postignuća. Postoji mnogo zabavnih aktivnosti koje prilagođeno uzrastu podučavaju dete osnovama čitanja, pisanja i elementarne matetmatike. U podržavajućem okruženju kroz interaktivnu igru mališani stiču važne kognitivne veštine kao što je kritičko razmišljanje, logičko zaključivanje i rešavanje problema. Između ostalog, razvijaju sposobnost da obrate pažnju, fokusiraju se, ali i povećaju raspon pažnje i izoštre pamćenje.

Deca se podstiču da izraze svoju maštu i kreativnost igrajući se, pričajući priče, ali i uz muziku, crtanje, bojenje i oblikovanje raznih materijala.

U vrtiću se deca upoznaju i sa časovima ranog čitanja, istražuju knjige, identifikuju slova i usavršavaju svoje sposobnosti čitanja. Deci se pomaže da shvate brojeve, obrasce i osnovnu aritmetiku uvođenjem matematičkih ideja. Kada se na ovakav način pripreme, deca lakše prihvataju izazovnije gradivo u školi.

Povezana vest:  Slobodno jedite slatko ako vam odgovara

Pročitajte i: Škole iz regiona postaju Superškole.

Socijalni i emocionalni razvoj

Vrtić pruža korisne mogućnosti za socijalni i emocionalni razvoj i akademsku spremnost. Kao bezbedno okruženje koje na izvestan način povezuje dom i spoljni svet, svaka radna soba u vrtićima je mesto za druženje, učenje i idealna atmosfera za sticanje krucijalnih socijanih veština.

Kada idu u vrtić, mališani uče da dele, da se smenjuju u igri, sarađuju, ali i rešavaju konflikte. Na ovaj način povećavaju svoju samostalnost, uče se empatiji i neguju prijateljstva. Sve ovo je od suštinskog značaja za njihovo ukupno emocionalno zdravlje.

Osećaj zajedništva i pripadnosti je takođe nešto što deca steknu u vršnjačkoj grupi. Kroz različite aktivnosti i zajedničke projekte brzo shvate kolika je vrednost timskog rada i saradnje. Uz sve to, vaspitačice pomažu mališanima da izgrade jak osećaj samopoštovanja i samopouzdanja, tako što kreiraju okruženje u kom se deca osećaju poštovano i inspirisano da se iskreno izraze.

Jezik i veštine komunikacije

U vrtiću deca dobijaju priliku da razviju svoje veštine slušanja, obogate rečnik i nauče da se jasno izraze kroz razgovor, pričanje priča i razne grupne aktivnosti. Oni učestvuju u debatama, razmišljaju o pitanjima i razvijaju komunikacijske veštine. Razvijaju svoju sposobnost da shvate i dešifruju verbalne i neverbalne znakove, što im pomaže da efikasno komuniciraju sa vršnjacima i odraslima. Kada vaspitači u vrtiću stvore atmosferu u kojoj je knjiga dobrodošla, inspirišu decu da istražuju pisani jezik i ujedno im pomažu da razviju ljubav prema čitanju i pisanju. Čitanje pesama i priča različitih žanrova neizbežno poboljšava dečje sposobnosti razumevanja i mašte. Ove jezičke i komunikacijske veštine naučene u vrtiću predstavljaju osnovu za budući akademski uspeh i doživotno učenje.

Povezana vest:  Kejt Mos pravi teretanu od 1,3 miliona dolara

Fizički razvoj i motoričke sposobnosti

U vrtiću su dostupne brojne fizičke aktivnosti koje podržavaju opšti fizički rast deteta i razvoj fine motorike. Deca mogu aktivno da vežbaju dok se igraju, poboljšavajući tako ravnotežu, koordinaciju i opštu kondiciju. Mališani učestvuju u sportu i igrama na otvorenom koje grade timski rad, sportski duh i fizičko blagostanje. Postoji mnogo korisnih stvari, kao što su izdržljive Montesori igračke za mališane koje mogu pomoći deci da razviju bolje veštine i nauče kako da rade u novom okruženju.

No, pored sporta i igračaka, ne treba zaboraviti ni na pozitivan uticaj crtanja i slikanja na razvoj finih motoričkih veština, koje su i te kako neophodne kasnije za pisanje. Rukovanje makazama, držanje olovke, upravljanje malim predmetima, svaki od ovih aktivnosti pomaže detetu da se izvešti. Ne zaboravimo i prateći efekat u vidu jačeg samopouzdanja i veće samostalnosti. Spretno i svesno svojih sposobnosti, dete je otvorenije da se okuša u raznim zadacima koji se pred njega postave.

Lagani prelaz u osnovnu školu

Na kraju, ključna prednost vrtića je što pruža nesmetan i lagan prelazak u osnovnu školu. U ovom manje strukturisanom okruženju u odnosu na školu deca ipak mogu da se naviknu na raspored, da ga se pridržavaju i da shvate osnovne zahteve učionice. Upravo u predškolskom uzrastu mališani savladavaju osnovne veštine učenja, kao što su slušanje svog učitelja i učešće u grupnim aktivnostima.

Povezana vest:  Plazma poziva na ravnopravnost polova jer #jednakostdolaziizkuće

Zbog toga i pristup roditelja treba da bude takav da se vrtiću da na značaju. Pored razgovora o tome koliko je važno da se sluša vaspitačica i da se aktivno učestvuje u raznim zadacima i projektima u učionici, treba se poslužiti i drugim podsticajima. Posetite sa mališanom knjižaru u kojoj se prodaju kvalitetni rančevi za vrtić, flašice za piće i školski pribor. Neka dete bude okruženo knjigama, školskim priborom i sveskama. Dopustite mu da samo izabere model rančića koji mu se dopada, dezen, šaru i boju, tako da mu postane privlačna ideja polaska u vrtić, a kasnije i u školu.

S druge strane, u radnoj sobi, sa vaspitačima i drugarima prilagodiće se i društvenoj dinamici, rasporedu i očekivanjima formalnog obrazovanja. Na ovaj način, polazak u prvi razred biće manje stresan i neizvestan. Štaviše, znanja i sposobnosti stečeni u vrtiću pružaju snažnu osnovu za nošenje sa poteškoćama u obrazovanju koje se mogu pojaviti. Dete dobija dobru startnu poziciju za uspeh, upravo zahvaljujući poboljšanom socijalnom, emocionalnom i kognitivnom razvoju. Kada je roditelj svestan svih prednosti koje vrtić donosi, lakše može da donese pametne odluke i podstakne svekupni razvoj svog deteta. Prema tome, bez svake sumnje treba prihvatiti prednosti vrtića i obezbediti svom detetu smisleno, ispunjavajuće obrazovno iskustvo koje će uticati na njegov budući put.

Tekst: S. Stanković

Photo by Lukas