Merck, vodeća naučno-tehnološka kompanija, posvećena je unapređenju inkluzivne kulture i u Srbiji je inicirala i sprovela prvu anketu među zaposlenima u privatnim kompanijama na temu rodne ravnopravnosti. Rezultati ankete predstavljeni su na panel diskusiji uoči Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti koju su organizovali Merck Srbija i AFA – All for All u Narodnoj skupštini.

Anketa je sprovedena sa ciljem osnaživanja žena kako bi se postiglo njihovo ravnopravno učešće u svim sektorima i na svim nivoima privredne aktivnosti, neophodno za izgradnju jakih privreda i uspostavljanje stabilnijeg, pravednijeg i ravnopravnijeg društva.

„Velika većina zaposlenih u privatnim kompanijama u Srbiji, više od 80% njih, smatra da je poštovanje različitosti, ravnopravnosti i inkluzije prioritet za njih lično, ali ipak postoji veliki prostor na kome kompanije mogu da rade kako bi ove principe promovisale, jer skoro polovina, odnosno 41% ispitanika, kaže da kompanije nedovoljno ili uopšte ne promovišu inicijative za poštovanje različitosti, ravnopravnosti i inkluzije“, izjavila je Ina Bulat, direktorka za jugoistočnu Evropu u kompaniji Merck, i dodala „Kao kompanija, želimo da budemo aktivni učenici društvenog djaloga i pokretač pozitivnih promena u pogeldu poštovanja različitosti, ravnopravnosti i inkuzije.“

U anketi je učestvovalo je 213 zaposlenih iz privatnog sektora u Srbiji, od čega 136 žena (64%) i 77 muškaraca (34%). Najveći broj ispitanika dolazi iz IT sektora (46%), potom sektora logistike (22%), poslovnih usluga (6%), medija (5%), veleprodaje (4%), zdravstva/farmaceutske industrije (3%), i maloprodaje (2%). Polovina ispitanika radi u velikim kompanijama (više od 250 zaposlenih), četvrtina u malim (10-50 zaposlenih), dok su treća grupacija u ispitivanom uzorku srednje firme (50-250 zaposlenih).

„Ravnoptravnost, kao i poštovanje različitosti i inkluzije, su vrednosti koje doprinose ekonomskom rastu kompanija i privredi zemalja,“ izjavila je Marieta Jiménez, viša potpredsednica Merck Healthcare za Evropu. „Prvi korak ka eliminaciji rodne nejednakosti je da žene postanu svesne vrednosti koju donosi njihov doprinos razvoju društva sa svim svojim talentima, svojim uverenjima i na istom nivou kao i muškarci. Mi žene smo polovina populacije i stoga želimo polovinu svega.“

“Težimo i radimo na tome da se obrišu ili umanje se sve one razlike koje nepravedno postoje samo zbog toga što nas je biologija po nekom svojstvu koji pak nismo birali učinila drugačijim – razlike u plati i brzini napredovanja ne bi smele da postoje samo zbog činjenice da smo žene. Uz to, a posebno ako ne želimo da sagorimo, ako naša okolina ne želi da sagorimo moramo normalizovati i podelu neplaćenog kućnog rada. Briga o mentalnom i fizičkom zdravlju onih koji su izloženi neverovatnim naporima zbog stalnog balansiranja između poslovnog i porodičnog života morala bi postati nešto kao stvar lične higijene. Postizanje ravnopravnosti je proces koji traje, postoje otpori, nepoznanice, ali to ne smeju biti izgovori da odustanemo,“ izjavila je Tatjana Macura, ministarka u Vladi Republike Srbije.

Povezana vest:  Nove perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji

“Ravnopravnost znači: stvaranje okvira u kojem svima se pružaju adekvatne prilike da razviju svoje talente i potpuno učestvuju u životu društva, na korist društva”, izjavila je NJ.E. Anke Konrad, ambasadorka R. Nemačke u Srbiji.

„Farmaceutska industrija je oduvek bila polje u kom su žene igrale ključnu ulogu, iako je njihov doprinos, baš kao i u drugim oblastima, često bio zanemaren. Malo je poznato da je na primer Asima Chatterjee iz izumela lek protiv malarije i epilepsije, da je Gertrude B. Elion izumela lek za lečenje različitih vrsta herpesa i velikih boginja ili i da je ista ta Gertruda izumela lek za lečenje akutne leukemije i Kronove bolesti. Izlišno je pričati koliko su ovi izumi uticali na poboljšanje kvaliteta života ali i spasavanje istih. S druge strane, statistike nam i dalje pokazuju da su žene u Srbiji, ali i svuda u svetu i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce u gotovo svim oblasima našeg života. UN Women zajedno sa svojim partnerima iz Vlade i ženskim organizacijama civilnog društva već godinama radi na osnaživanju žena u različitim oblastima“, izjavila je Milana Rikanović, direktorka UN Women Srbija.

Istraživanja pokazuju da je sve veći broj kompanija koje razvijaju i imaju interne mehanizme zaštite protiv diskriminacije, a mi temi ljusdkih prava prilazimo na ozbiljan način“, izjavila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

“Poštovanje različitosti, ravnopravnosti i inkluzije je posebno od ogormnog značaja u multiploj slerozi, jer se radi o neurološkom oboljenju koje predstavlja najčešći uzrok teške onesposobljenosti kod maldih odraslih osoba, jer bolest počinje između 20. i 40. godine, a žene obolevaju 2 do 3 puta češće od muškaraca. Danas kada u svetu, a na šta smo posebno ponosni i u Srbiji, sve osobe sa ovom bolešću mogu da se leče usporavajući progresiju ove bolesti, moguće je da se sve ove osobe edukuju, potom zapošljavaju, napreduju u poslu, na radnom mestu. i osim toga ostvaruju i svoje porodične ciljeve i želje, na primer ostvarivanje potomstva. Da bi žene sa MS-om ovo ostvarlle, neophodno je da se osnaže, ostvarivanjem rodne ravnopravnosti i inkluzije”, izjavila je prof. dr Jelena Drulović, profesorka neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, šefica Odeljenja za imunološki posredovane poremećaje centralnog nervnog sistema, Klinika za neurologiju, Klinički centar Srbije (KCS).

Povezana vest:  Pipa Midlton piše knjigu o organizovanju zabava

“Bliži nam se Nacionalni dan rodne ravnopravnosti i tim povodom smo se okupili u Domu narodne skupštine da pričamo o tome zašto je osnaživanje žena važan deo održivosti društva i ekonomije. Od osnivanja, 2016. godine, fokus AFA i naše globalne zajednice je ekonomsko osnaživanje žena, njihova profesionalna afirmacija, kao i povezivanje i aktivno uključivanje u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti. U ovu borbu podjednako uključujemo i muškarce, jer samo zajedno možemo da postignemo istinsku ravnopravnost”, istakla je potrepdsednica AFA koportavinog borda Ksenija Karić.

U anketi koju su tokom maja ove godine sprovele organizacija AFA i kompanija Merck Srbija o percepciji i iskustvima zaposlenih po pitanju poštovanja različitosti, ravnopravnosti i inkluzije, više od 80% zaposlenih su uglavnom ili u potpunosti saglasni da se žene podjednako vrednuju kao i muškarci (po pitanju mišljenja i učinka). Međutim, postoji razlika u mišljenju muškaraca i žena kada je u pitanju ova tvrdnja. Dok se 68% muškaraca slaže sa tom tvrdnjom, manji procent žena, svega 48% njih, misli isto. Na pitanje da li misle da u kompaniji u kojoj rade, žene i muškarci primaju istu zaradu za isti posao, 70% ispitanika smatra da to jeste slučaj, dok ovu tvrdnju dovodi u pitanje 14% njih, a još 16% nije znalo da odgovori na ovo pitanje. Na pitanje da li smatraju da svi imaju jednake prilike da napreduju u karijeri u komapniji u kojoj rade, njih 65% se ulgavnom ili u potpunosti složilo sa ovom trvdnjom. Njih 20%, onosno svaki peti isptanik se delimično ili u potpunosti nije složilo sa ovom tvrdnjom. Iako velika većina, 80% ispitanika misili da su timovi u kompanijama u kojima rade raznovrsni (prema poreklu, životnim opredeljenjima i sl), nešto je manji procent onih, 55% ispitanika,  koji misle da se zaposleni osećaju integrisano.

Povezana vest:  Tri mita o ishrani u koje ne želite da verujete

Merck prepoznaje vrednost koju poštovanje različitosti, ravnopravnosti i inkluzije donosi poslovanju i industriji u celini. U 2022. godini, Merck je postavio strategiju u ovoj oblasti i dosadašnjim rezultatima pokazao da je na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve postavljene za 2030. godinu.

Merck je vodeća naučna i tehnološka kompanija u oblasti zdravstva, nauke o živim sistemima, i performansi. Oko 64.000 zaposlenih radi sa ciljem da se za milione ljudi naprave pozitvne promene u svakodnevnom životu, kreirajući srećniji i održiviji način života. Od unapređenja tehnologija genetskog inženjeringa i istraživanja jedinstvenih metoda za lečenje najizazovnijih bolesti do inteligentnih uređaja – kompanija je svuda. Naučna istraživanja i odgovorno preduzetništvo bili su ključni za tehnološki i naučni napredak kompanije Merck. Merck se na ovaj način razvijao od osnivanja, 1668. godine. Osnivačka porodica i dalje je većinski vlasnik ove korporacije. Merck ima globalna prava na brend i ime Merck. Jedini izuzeci su Sjedinjene Države i Kanada, gde kompanija posluje kao EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

AFA (All For All) je osnovana 2016. godine i jedinstvena je po tome što u borbu za rodnu ravnopravnost podjednako uključuje i muškarce, jer samo zajednički je moguće postići brze promene i stvoriti ravnopravno društvo u kome će svi imati jednake mogućnosti. AFA zajednica okuplja vodeće kompanije, diplomatska predstavništva, brojne organizacije, institucije, ali i istaknute pojedince. Poseban značaj za okupljanje ove zajednice i kreiranje strategije razvoja ima Let’s Play Together Communication (LPT) i njena 25-godišnja reputacija u kreiranju brendova i organizacija sa svrhom, koje dugoročno i posvećeno doprinose ostvarivanju važnih društvenih ciljeva, predvođena Žaklinom Kušić koja je i jedna od osnivačica AFA organizacije i programska direktorka.

Foto: L.L./ATAImages