Putovanja Evropom za mnoge turiste znače obilazak i istraživanje atrakcija i poznatih metropola poput Pariza, Londona, Praga i Rima. No šta kada vidite sav sjaj evropskih prestonica, provozate se krivudavim stazama Amterdama i obiđete berlinske hipsterske četvrti?

Ako tragate za drugačijim iskustvima, želite da vidite stari kontinent iz drugog ugla, preporučujemo nekoliko zanimljivih destinacija i njihova kulturna blaga. Pročitajte.

Salzburg – grad Mocarta i muzike

Srednjovekovni zamak, zadivljujuća palata, koktel barovi i rustikalni restorani – Salzburg se čini kao idealan spoj istorije i kulture sa modernim. Poznat širom Evrope zbog Volfganga Amadeusa Mocarta, koji je ovde rođen, ovaj grad u Austriji privlači ljubitelje muzike i impresivne arhitekture. Premda je reč o velikom mestu u podnožju Alpa, većinu znamenitosti možete istražiti peške. Bez obzira da li volite klasičnu muziku, želite da se osećate poput plemstva u visokom zamku ili posetite znamenitosti iz filma “Moje pesme, moji snovi”, Salzburg će vas oduševiti.

U srcu Starog grada nalazi se muzej DomQuartier, koji kombinuje pet manjih muzeja u jednom prostoru. Ako ste zainteresovani za austrijsku istoriju, biskupska rezidencija će biti dobar početak za obilazak sa vodičem. Sa gornje galerije palate pruža se ekskluzivan pogled na Salzburšku katedralu, zdanje iz 17. veka u baroknom stilu.

Kulturna blaga Evrope – putovanja na drugačiji način

Salcburg svake godine privlači hiljade ljubitelja klasične muzike, jednim delom zbog toga što je Mocartov rodni grad. Sada pretvorena u muzej, i dalje stoji kuća u kojoj je ovo čudo od deteta rođeno 27. januara 1756. godine. Gosti mogu da saznaju o Mocartovom životu i njegovoj muzici prolazeći kroz njegovu spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju. Muzej sadrži razne originalne dokumente koji govore o njegovom životu, pa čak i repliku njegovog sopstvenog klavira.

Povezana vest:  Sanjaj velike snove - naziv je The Body Shop novogodišnje kolekcije

Ako više volite muziku i umetnost novijeg datuma, onda sasvim sigurno vredi posetiti prelepo uređenje Mirabel vrtove u kojima je snimljen film “Moje pesme, moji snovi” (“The sound of music”) sa Džuli Endruz u glavnoj ulozi.

Nirnberg – dragulj Bavarske

Nirnberg je jedan od najupečatljivijih nemačkih gradova. Nalazi se u Bavarskoj, star je 950 godina i kao takav je mesto najstarijeg restorana na svetu Zum Gulden Stern. Kombinacija burne istorije i romantičnog šarma i arhitekture, Nirnberg će vas opčiniti medenjacima, kobasicama, ručno izrađenim igračkama, ali i impresivnom kućom renesansnog slikara Alberta Direra.

Uronite u živopisnu istoriju srednjovekovnog grada lutajući slikovitim ulicama i obilazeći u njegove crkve i zamke. Na prvom mestu tu je dvorac sa raskošnom carskom dvoranom i prelepom kulom Sinvel. U ovoj rezidenciji boravili su svi nemački kraljevi kroz pet vekova (od 1050. godine do 1571. godine). Tu je i Crkva Svetog Lavrentija čija je izgradnja gotičkom stilu započeta još u 13. veku. Iako je potpuno uništena u bombardovanju na kraju Drugog svetskog rata, kasnije je obnovljena u istom stilu.

Zanimljiva turistička atrakcija je i kuća Alberta Direra. Pretvorena je u muzej posvećen životu i radu umetnika, tako da imate priliku da vidite gde su nastale njegove predivne slike. Smatra se da je Direr promenio tok istorije umetnosti, zbog svoje manije za savršenstvom i donošenja tehnologije u medijum graviranja.

Brisel – živopisni belgijski grad

Živopisnost i moderni duh Brisela osvojiće vas na prvi pogled. Fascinantni parkovi i brda sa specifičnim kulturnim lokacijama, sjajne vile u stilu Art Nouveau i Art Deco – ako pitate turiste, Brisel zaista ima sve. Gran plas (Grand Place) je glavni trg ograđea gradskom većnicom iz 15. veka i skoro 40 esnafskih kuća. Označen je kao mesto svetske baštine Uneska zbog svog izuzetno homogenog izgleda. Poseta ovom svetski poznatom trgu u Briselu je poput putovanja kroz vreme.

Povezana vest:  Predstava „Naša deca” u Delta City teatru

Druga briselska atrakcija za koju zna širom planete je Atomijum, obeležje grada i primer savremene arhitekture. Premda devet čeličnih kugli koje balansiraju mogu izgledati kao čudan spomenik, Atomijum zapravo predstavlja sastav gvozdenog kristala, uvećanog na 165 milijardi puta njegove veličine. Inženjer Andre Voterkejn dizajnirao je ovaj gigantski spomenik neverovatne visine od 102 metra za Svetski sajam u Briselu 1958. godine. Kao takav predstavlja simbol čvrste vere u naučni proces.

Briž – romantičan grad u kom se pije odlično pivo

Za mnoge turiste, najbolje očuvan srednjovekovni grad u severnoj Evropi je Briž, destinacija iz bajke koja spaja arhitekturu, umetnost i istoriju sa preukusnim pivom. Pun neodoljivog šarma starog sveta, ovo mesto je omiljeno za odmor jer ima mnoštvo restorana, barova i hotela. Neretko se naziva Venecijom severa, a u prilog njegovom značaju i lepoti govori što se ceo nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Obavezno posetite Baziliku Svete krvi, u kojoj se prema verovanju hrišćanskog sveta nalazi krv Hristova. Predanje tvrdi da je Hristovu krv sakupio Josif iz Arimateje i doneo u Belgiju iz Svete zemlje. No, ne morate biti religiozni da biste uživali u lepotama ovog hrama. Zapanjujuća u svojoj jednostavnosti, bazilika ima neke majstorske dekoracije i veliku istorijsku vrednost. Sastoji se od dve kapele, jedna na donjem nivou je svedena i sa vrlo malo ukrasa, dok je gornji gotički nivo živopisan bojom i detaljima. Svakog dana u određeno vreme, posetioci mogu da stanu u red da dodirnu ili poljube komad tkanine sa svetom krvlju.

Povezana vest:  NIVEA CELLULAR 3-u-1 Cushion za negu lica hidrira i neguje kožu, a tenu daje mladolik izgled i blistavi sjaj

Za upečatljiv pogled na ceo grad popnite se na srednjovekovni zvonik visok čak 83 metra. Penjanje uskim i strmim stepeništem do vrha (ima 366 stepenica) Belfri kule svakako vredi uloženog truda. Prošetajte gradskim bedemima da biste pronašli četiri drevne vetrenjače. To je sve što je ostalo od 25 do 30 takvih divova koji su nekada bili ukrašavali gradske zidine. Sačuvane vetrenjače datiraju još iz 13. veka, nalaze se na severoistočnoj strani, a dve od njih još uvek melju žito.

Pored pomenutih atrakcija svakako vredi videti i Palatu pravde, gradsku većnicu iz 14. veka i katedralu Svetog Salvadora. Čokolada i pivo u kombinaciji sa istorijskim i kulturnim znamenitostima dovoljni su za stvaranje nezaboravnih uspomena.

Mnogi evropski gradovi su savršeni za putovanje u bilo koje doba godine, a ako se pametno isplanira, možete uživati u njihovim lepotama u jednoj turi. Itinerer koji uključuje autentične gradove Austrije, Bavarske i Belgije svakako zadovoljava kriterijume i ukuse i najzahtevnijih putnika, a posebno onih koji cene kulturu, evropsko nasleđe i istoriju.

Image by Jochen Schaft from Pixabay, Hans from Pixabay