Nedelja ponosa, koja traje od 2. do 9. septembra, otvorena je u Prajd info centru pod sloganom „Ponos su ljudi“.
„Ovogodišnju Nedelju ponosa simbolično otvaramo u Prajd info centru, jer ovaj prostor jeste prostor koji smo mi osvojili i gradili tokom godina. Nije nam dozvoljeno da Nedelju ponosa otvorimo ni u jednoj instituciji, što je praksa u mnogim zemljama gde se održava ovakav događaj, a prošle godine smo kod spomenika Pobedniku bili okruženi kordonima policije, jer je događaj procenjen kao visoko nebezbedan. Zato smo se “povukli” u naša četiri zida iz kojih šaljemo poruku da su institucije i dalje gluve na naše zahteve, ali da isto tako nećemo odustati od protesta i borbe za jednakost i dostojanstven život svih LGBT građana i građanki Srbije“, navodi Filip Vulović iz Beograd Prajda.
Zahtevi Beogard Prajda nisu se menjali godinama. Ima ih ukupno osam, a nijedan do sada nije ispunjen. S obzirom na to da su ljudi u fokusu ovogodišnje kampanje, akcenat je stavljen na prva tri zahteva koja se odnose na zakonska rešenja.
„Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama odlaže se godinama i uvek se čeka nekakav povoljan politički trenutak da se naši životi zakonski regulišu, a ljudima koji godinama i decenijama žive sa svojim partnerom ili partnerkom za to vreme životi prolaze. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba još je manje izvesno, a bez njega su transrodne i interseks osobe osuđene na patologizujuće i zastarele medicinske prakse, koje nam ugrožavaju telesnu autonomiju i sprečavaju normalizaciju našeg postojanja i integraciju u društvo“, navodi Matija Stefanović iz Beograd prajda.
Prajd Marš ove godine održava se 7. septembra od 16 sati, a šetaće se od Parka Manjež, ulicom Nemanjinom do Vlade Srbije, zatim do Terazija i Narodne skupštine, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana. Kraj šetnje biće u parku Manjež, gde učesnike očekuje i niz koncerata.
Na čelu ovogodišnjeg marša biće kuma Prajda pevačica Zejna.
„Posle svega što su moji saborci izneli, mislim da je veoma jasno da imamo za šta da se borimo. Zato se vidimo na Prajd maršu u subotu“, poručila je Zejna.
Otvaranju Nedelje ponosa je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre koji je kazao novinarima da EU podržava jednakost, nediskriminaciju i ljudska prava.
Nedelja ponosa obuhvata niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.
Kompletan program Nedelje ponosa 2024 možete pronaći na linku
Foto: F.S./ATA Images
Povezana vest:  CAPITAL SOLEIL - VISOKA ZAŠTITA ZA IDEALNU KOŽU I ZIMI