Humanitarna inicijativa Fondacije „Jedro“, pokrenuta sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije, dobila je novi vetar u leđa uz podršku nekoliko kreativnih glasova iz muzičke industrije. Zahvaljujući ekipi „Lazar Lazar“, poznata pesma, snimljena u znak podrške inicijativi, sada ima i novi remiks, čiji je autor videa Goran Tomić dok je miks realizovao Marko Kon.

U okviru najveće muzičke humanitarne akcije od kraja osamdesetih godina prošlog veka, originalnu pesmu „Jedro“ otpevalo je 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti, a više od 100 učestvovalo je u snimanju spota.

Povezana vest:  Dok se Kejt udavala, mnogi su gledali samo njenu sestru Pipu

Fondaciju „Jedro” osnovale su porodice petorice dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije sa ciljem unapređenja zdravstvene zaštite i lečenja obolelih od ove opake bolesti, a pesma je nastala na ideju jednog od osnivača, pevača grupe Eva Braun, Gorana Vasovića.

Od ove retke bolesti oboljevaju isključivo dečaci, a javlja se kod samo 1 od 3500 muške novorođenčadi koji do svoje pete godine života već osete prve simptome ubrzanog propadanja mišića usled nedostatka proteina distrofina u organizmu.

Iako do sada nijedna vrsta terapije nije bila primenjiva za ovih pet dečaka, danas postoji nova terapijska procedura koja je u dosadašnjoj primeni je dala dobre rezultate u usporavanju, pa i zaustavljanju bolesti. Međutim, proizvodnja leka je takva da lečenju istovremeno mora biti podvrgnuto petoro mališana, a kako je u pitanju  novi vid terapije, ne postoji mogućnost da trošak bude pokriven sredstvima koja obezbeđuje država. S obzirom na prirodu bolesti, vreme je ovde presudni faktor i zato je humanitarna akcija u cilju prikupljanja sredstava za lečenje obolelih dečaka jedini način da se oni spasu.

Povezana vest:  Novinari Marija Lazić i Miloš Maksimović okupili timove za WE RUN BELGRADE trku

Svi koji žele da učestvuju u prikupljanju sredstava mogu to učiniti putem SMS poruke u kojoj će napisati broj 5 i poruku poslati na broj 3091. Cena poruke je 200 RSD (mts, Yettel i A1). Sredstva je moguće donirati i uplatom na žiro račun fondacije „Jedro” (broj žiro računa: 160-6000002005224-26). Za lečenje petorice obolelih dečaka potrebno je prikupiti 1,5 miliona USD. Akciju su podržali i RTS Radio Beograd u čijem studiju 6 je snimljena pesma, Tuna Fish Studio, studio Primer, Udruženje „Život”, kreativni i medijski partneri su agencije McCann, DRV i UM iz Beograda, dok je PR podršku pružila agencija Two Rivers.

Povezana vest:  II Balkanski Kulinarski Kup u Beogradu od 11-13. aprila

Link na kome možete pogledati remiks: https://www.youtube.com/watch?v=Xzz7BjHIsSE