Osmišljen kao „održiva pešačka ruta“ duž tamnoplave obale Egejskog mora u Turskoj, Efeler put (tur. Efeler yolu) je prošle godine proglašen za jednu od „100 najboljih priča“ od strane Green Destinations.

Kao najnoviji dodatak idiličnim pešačkim rutama koje spajaju istoriju i prirodu, staza Efeler duga 500 kilometara počinje u okrugu Bornova u Izmiru i završava se u Kući Device Marije.

Ruta svojim drevnim stazama povezuje sela i visoravni, obuhvatajući tragove kulture Efe u regionu. Put Efeler sa 28 etapa, 27 glavnih ruta i jednom alternativnom rutom, predstavlja izazov za sve ljubitelje prirode i sporta.

Sela koja čuvaju bogato nasleđe

Efe su bile cenjene vođe turskih neregularnih vojnika, poznatih kao „zejbeci“, i zauzimaju posebno mesto u turskoj kulturi. Poštovani zbog svoje hrabrosti i vođstva, ličnosti Efea i dalje se odaju počasti, a Zejbek plesovi se izvode na proslavama i danas. Bogato kulturno nasleđe regiona, dom raznih civilizacija od Hetita i Frigijaca do Rimljana i Osmanlija, doprinosi njegovoj privlačnosti. Nasleđe Efea, koji je igrao ključnu ulogu u odbrani Turske tokom Nacionalne borbe, utkano je u ovu istorijsku tapiseriju što ga čini privlačnom destinacijom za one koji žele da istraže duboku i raznoliku prošlost Turske.

Povezana vest:  Procvat bečkog kongresnog turizma

Put Efeler

Put Efeler počinje u selu Kavaklidere u okrugu Bornova i vodi do visoravni Kiraz preko planine Nif i Bozdaglara. Ruta se završava u Efes-Selčuku preko planinskog lanca Ajdin, kod kuće Device Marije na Bulbuldagu.

Put se može preći za oko mesec dana uz kontinuirano pešačenje, a ruta je dizajnirana tako da omogući planinarima da stignu u selo do kraja svakog dana. Trasa prolazi kroz 28 sela, uključujući mnoga mala naselja koja su sačuvala i održala svoje drevne vrednosti. U većini sela, uključujući Nazarkoj, Bozdag, Birgi, Bejkoj i Širindže, drvene kapije na ulazima i izlazima pružaju informacije šetačima.

Povezana vest:  Letnje sniženje u modnom ateljeu Suzane Perić

Tradicija, gastronomija, istorija…

Svako selo na putu Efeler nudi posebna iskustva zasnovana na individualnim interesovanjima. Nazarkoj, jedna od prvih stanica na ruti, poznata je po svojim staklenim perlama urokljivih očiju (tur.nazar boncukarı), dizajniranim da oteraju negativnu energiju.

Birgi, koji je uvršten među „najbolja turistička sela“ Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija 2022. godine, je izuzetan muzej na otvorenom sa više od 200 registrovanih spomenika. Neki od najvažnijih znamenitosti sela uključuju Veliku džamiju (Ajdinoglu Mehmet Bej džamiju) iz perioda Anadolskih kneževina, zajedno sa vilom ČakIraga, grobnicom Imamı Birgivi, vili Sandikoglu, džamijom Dervišaga  i Umu Sultan Šah grobnicom. Širindže, pretposlednja stanica na putu Efeler, je destinacija za sve sezone, ali poseta tokom berbe je posebno divna: zvona žetve zvone signalizirajući početak slatke žurbe u maslinjacima i vinarijama. Posetite Širindže da biste videli tradicionalne procese proizvodnje visokokvalitetnih maslinovih ulja i vina iz lokalnih vinograda, i probali poznata seoska voćna vina.

Povezana vest:  POČELA REGISTRACIJA ZA TRKU "WE RUN BELGRADE 2015"

Efeler pasoš

Još jedno divno iznenađenje na putu Efeler je „Pasoš puta Efeler’“ koji planinari mogu dobiti na http://www.efeleryolu.com ili preko „Prijateljske službe Efeler put“ (Efeler Way Friendly Establishment) . Učesnici na ruti mogu dobiti svoje pasoše „Efeler put“ sa pečatom prepoznatljivog lokalnog simbola koji odražava identitet svakog sela koje posete. Svaki ručno rađen pasoš „Efeler put“ ima jedinstveni serijski broj. Planinari koji sakupe sve seoske pečate i prikažu završetak rute putem aplikacije – dobijaju poseban zlatni pečat „Efeler put“ na poslednjoj stranici pasoša.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)