Ramon Lopes de Mantaras Badija, profesor emeritus iz španskog Visokog saveta za naučna istraživanja (CSIC), održaće predavanje o veštačkoj inteligenciji u utorak, 24. septembra u 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Na ovom predavanju Ramon Lopes de Mantaras Badija podeliće svoja razmišljanja o veštačkoj inteligenciji. On će dovesti u pitanje preuveličanu percepciju o potencijalu veštačke inteligencije, ističući trenutna ograničenja sistema u razumevanju sveta i jezika. Argumentovaće važnost interakcije tela sa svojim okruženjem kako bi se ono pravilno razumeo.

Povezana vest:  FESTIVAL CIPELA U UŠĆE SHOPPING CENTRU

Takođe, osvrnuće se na trenutne opasnosti veštačke inteligencije, kao što su aspekti privatnosti i pristrasnosti algoritama, kao i na etičku odgovornost dizajnera. Poseban naglasak će biti stavljen na potrebu za strožom regulacijom i boljim obrazovanjem o rizicima i prednostima veštačke inteligencije.

U ovom događaju učestvuje i pisac i naučni novinar Slobodan Bubnjević koji će publiku uvesti u temu pružajući informacije o stanju u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, nakon čega će i moderirati razgovor sa profesorom Lopesom de Mantarasom.

Povezana vest:  TRADICIONALNI DANI BOROVNICE NA KOPAONIKU

Predavanje će biti na španskom, odnosno srpskom jeziku, sa simultanim prevodom. Ulaz slobodan.

Ramon Lopes de Mantaras Badija je pionir na polju veštačke inteligencije u Španiji i Evropi, sa istaknutom akademskom i profesionalnom karijerom. Dobitnik je više priznanja, uključujući i Nacionalnu nagradu za istraživanja Ministarstva nauke i inovacija Kraljevine Španije. Takođe, počasni je član EurAI (Evropske asocijacije za veštačku inteligenciju) i redovni član Instituta za katalonske studije. Njegova trenutna istraživanja usmerena su na analogno rezonovanje i uzročno-posledično učenje, kao i učenje prenosom kod humanoidnih robota.

Povezana vest:  Počinje letnje računanje vremena

Foto: Srđan Plavšić