Vladimir Petrović, Saša Jovanović i Slobodan Kesić iz Šapca naši su heroji. Oni će po Velikoj Gospojini, u nedelju ujutru 22. septembra krenuti u humanitarnu misiju za našu decu. Za lek naših dečaka „preći će 100 gora i odvažno preplivati 200 plavih mora…“ Uz Božiju pomoć pedaliraće, veslati i hodati blizu 1000km, na strmovitom i stenovitom putu do velikog svetilišta, Manastira Ostrog, gde će se iz svog toplog srca pomoliti za Vanju, Dušana, Nemanju, Danka i Dušana, čudotvornom Svetom Vasiliju Ostroškom.

Najpre će iz Kopra, gde trenutno živi, biciklom krenuti Saša, sa svojim drugom iz osnovne škole Vladimirom Petrovićem, a uz podršku gradonačelnika, policije i vatrogasne brigade grada Kopra, kao i atletičara i biciklista koji će ih pratiti prvih 20 od 500km na putu do Splita. U Splitu će zajedno podići svoja jedra i kajakom preći 320km od Splita do Risna, a na hodočašće od 120km do Ostroga biće jači za Slobodana Kesića, momka koji je usled bolesti pre tri godine izgubio vid, ali ne i veliko srce.

Povezana vest:  Šest najvećih grešaka kod mršavljenja prema mišljenju stručnjaka za ishranu i vežbanje

Tokom ovog velikog poduhvata naši momci preći će tri države, spavati pod vedrim nebom, biće izloženi hladnoći, talasima i podložni vetrovima kao što su jugo, bura, maestral… spremaće hranu u prirodi. Ali s Bogom na ovom putu i uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, straha nemaju. Osloniće se na veštine koje su stekli kao sportisti, vojnici kao i kroz poslove kojima se bave. U tome će im pomoći i sportska oprema Decathlon Slovenija i fitnes centra Atheletics iz Šapca koji su podržali ovu humanitarnu akciju za pomoć našoj deci, ali i deci Slovenije.

Povezana vest:  7. Festival nauke: Počelo prvenstvo za superheroje nauke

Čitav put naših momaka biće praćen na društvenim mrežama fondacije Jedro. Cilj je da naša akcija dopre do što većeg boja plemenitih srca koji će poslati SMS, sa sadržajem 5 na 3091 i time dati šansu 5-ici dečaka da odrastu. Cena SMS-a je 200 dinara (Yettel, MTS, A1).

Sredstva se mogu donirati i na žiro račun – 160-6000002005224-26, a hodočasnici će sa sobom  nositi i kutiju za donacije i svako koga sretnu, a ima volju i mogućnosti imaće priliku da donira novac i direktno njima.

Naši dečaci, za čiji lek će hodočasnici proći naporan put, boluju od Dišenove mišićne distrofije, opake retke bolesti mišića koja krade detinjstvo. Reč je o progresivnoj bolesti usled koje dolazi do ubrzanog propadanja mišića.

Povezana vest:  Otvoren konkurs za takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u 2022. godini

Nadu smo pronašli u najnovijoj terapijskoj proceduri koja se sprovodi u inostranstvu, koja je u dosadašnjoj primeni dala dobre rezultate u usporavanju, pa i zaustavljanju bolesti, a za čiju implementaciju je do kraja septembra potrebno prikupiti 1.5 miliona dolara.  Zahvaljujući dobrim ljudima do sada smo uspeli da skupimo 25% sredstava, što je nažalost daleko od našeg cilja, a vreme nemilosrdno odmiče.

Saša, Vladimire, Slobodane, hvala vam na istinskoj, čistoj, ljubavlju, verom i nadom vođenoj dobroti i plemenitosti! Ponosni smo na vas i neka vas Bog čuva i otvori vam puteve!