Uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja u svakodnevni život postaje sve češće, i to iz dobrog razloga. Dok osnovno zdravstveno osiguranje pokriva osnovne potrebe, privatno zdravstveno osiguranje pruža dodatne pogodnosti koje mogu značajno unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite.

U ovom blogu detaljnije istražujemo šta je privatno zdravstveno osiguranje, koje su njegove prednosti u odnosu na obavezno, benefite za zaposlene i poslodavce, kao i cene koje možete očekivati.

Šta je privatno zdravstveno osiguranje?

Ukoliko vam je potrebno zdravstveno osiguranje privatno osiguranje, koji mnogi nazivaju i dodatno zdravstveno osiguranje, predstavlja opciju koja će vam doneti mnoštvo prednosti, a koje su to, saznajte u nastavku.

Privatno zdravstveno osiguranje je vrsta dobrovoljnog osiguranja koje omogućava korisnicima da dobiju zdravstvenu zaštitu u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao što su klinike i ordinacije, koje su sklopile ugovor sa osiguravajućim društvom.

Ovo osiguranje pruža dodatnu pokrivenost iznad onoga što nudi obavezno zdravstveno osiguranje, a uključuje pristup specijalističkim pregledima, dijagnostičkim testovima, hospitalizaciji, pa čak i alternativnim terapijama.

Dok obavezno zdravstveno osiguranje pokriva osnovne medicinske usluge i pruža zaštitu svima koji su osigurani, privatno zdravstveno osiguranje nudi kvalitetniji brži pristup lečenju. Pokrivenost polisa privatnog osiguranja varira, a različite osiguravajuće kuće nude raznovrsne pakete koji mogu uključivati sve od rutinskih pregleda do složenih medicinskih procedura.

Povezana vest:  Započela onlajn nastava za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Privatno zdravstveno osiguranje - sve što treba da znate

Koje su prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja u odnosu na obavezno?

Jedna od glavnih prednosti dobrovoljnog osiguranja je brz pristup medicinskim uslugama. Dok čekanje na pregled ili tretman u okviru obaveznog zdravstvenog sistema može trajati mesecima, privatno osiguranje omogućava zakazivanje pregleda u kraćem roku. Ovo može biti ključno za dijagnostiku i lečenje koje ne trpi odlaganje.

Takođe, privatno osiguranje pruža veću fleksibilnost u izboru lekara i medicinskih ustanova. Korisnici mogu birati između različitih specijalista i klinika, čime imaju veću kontrolu nad svojim lečenjem. Privatne zdravstvene ustanove često nude bolje uslove i opremu, što može doprineti bržem i efikasnijem lečenju.

Osim toga, privatno osiguranje često pokriva dodatne usluge za koje je kod obaveznog osiguranja još duže čekanje, poput oftalmoloških pregleda, fizioterapije, i mnogo čega drugog. Ovo može biti od velike koristi za sve one koji traže sveobuhvatniji pristup svojoj zdravstvenoj zaštiti.

Privatno osiguranje može ugovoriti pojedinac, porodica ili kolektiv. Danas kada zaposleni imaju sve manje vremena, važna je svaka moguća ušteda, pa makar to bio i utrošak za medicinsku negu, a ovo znači kako poslodavcima, tako i njihovim radnicima.

Koje su prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja za zaposlene, a koje za poslodavca?

Privatno zdravstveno osiguranje postaje sve popularnije među firmama u Srbiji. Prema podacima dostupnim na relevantnim sajtovima, oko polovine kompanija u zemlji pruža dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje nudi sveobuhvatnu zaštitu.

Povezana vest:  Još 20 računarskih kabineta za osnovce širom Srbije

Ovaj vid osiguranja ne samo da omogućava brže zakazivanje pregleda i personalizovane pakete zdravstvene zaštite, već ne predstavlja dodatni troškak za kompanije. Naime, poslodavac je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa do iznosa premije od 8.100 dinara mesečno po zaposlenom (ovaj iznos ažurira se svake godine u februaru).

Naglaša se da privatno osiguranje poboljšava pristup zdravstvenim uslugama, smanjuje vreme čekanja i pruža širi spektar izbornih pružatelja usluga. Ove prednosti direktno doprinose većem zadovoljstvu zaposlenih i smanjenju odsustva sa posla.

Osim što olakšava pristup medicinskim uslugama, privatno osiguranje igra ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju talenata.

Prema analizama, kompanije koje nude ovakve beneficije za zaposlene često postaju privlačnije potencijalnim zaposlenima i uspešnije u održavanju postojeće radne snage. Takođe, s obzirom na to da je privatno zdravstveno osiguranje dobrovoljno i pruža brži, kvalitetniji pristup uslugama, postaje važan alat za poboljšanje radnog zadovoljstva i motivacije zaposlenih.

Kakve su cene privatnog zdravstvenog osiguranja?

Cena privatnog zdravstvenog osiguranja varira u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući vrstu polise i osiguravajuću kuću.

Povezana vest:  Calvin Klein se ove sezone vraća osnovama

U Srbiji se mesečne premije za privatno zdravstveno osiguranje kreću od oko 20 evra mesečno po zaposlenom zosnovne pakete, do nekoliko stotina evra za sveobuhvatnije opcije.

Osnovni paketi obično uključuju rutinske preglede, dijagnostiku i sistematski pregled, dok skuplji paketi mogu obuhvatiti sve od specijalističkih pregleda i operacija do dodatnih usluga poput fizioterapije i alternativnih terapija.

Cene se takođe mogu razlikovati po osnovu starosti osiguranika, zdravstvenog stanja, i nivoa pokrića koje odabere.

Pre nego što odlučite koji paket je najbolji za vas ili vaše zaposlene, preporučuje se da detaljno istražite sve opcije i uporedite cene i pokriće različitih osiguravajućih kuća. To će vam omogućiti da izaberete polisu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Sa sve većim troškovima zdravstvene zaštite i čekanjima na usluge, privatno zdravstveno osiguranje predstavlja pametan izbor za one koji žele da unaprede svoje zdravlje i osiguraju bolju budućnost za sebe i svoje zaposlene.

Iskoristite pogodnost interneta, uporedite cene i posavetujte se sa stručnjacima, a nadamo se da će neki podaci iz ovog eksta da budu osnova za postavljanje kvalitetnih pitanja.

Za još korisnih članaka, pratite naš sajt!

Autor: S. Stanković

Foto: Andrea PiacquadioMART PRODUCTION