Svetosavski bal, obnovljen 1998. godine, seže u istoriju još od 1846. godine kada je prvi put izveden „Srpski kadril“. Ovaj događaj nastavlja da bude najglamuroznije okupljanje srpske zajednice u inostranstvu. Svetosavski bal u Beču prvi put je zvanično predstavljen i u Beogradu, u Aeroklubu, okupljajući mnogobrojne zvanice iz različitih sfera društva. Ovaj prestižni kulturni događaj planiran je za 31. januar 2025. godine u carskoj palati Hofburg, u samom srcu Austrije.

Organizator, Srpski centar, naglašava humanitarni karakter bala. Prikupljena sredstva biće usmerena Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe koja će obezbediti dom za samohranu majku Ljiljanu Dukić iz Obrenovca i njene tri ćerke.

Povezana vest:  KONCERT PINKOVIH ZVEZDICA NA ZATVARANJU „UŠĆE ČAROBNOG GRADA"

Milan Vidović, predsednik Srpskog centra, izjavio je: „Svetosavski bal je najprestižnija manifestacija naše dijaspore i jedini inostrani bal koji se održava u Hofburg palati. Prošle godine je prisustvovalo više od 2.000 gostiju, dok ove godine očekujemo 2.500. Više od 1.400 karata je već rezervisano.  Osim humanitarne pomoći, predstavićemo bogatu turističku ponudu Srbije, a domaćin će biti Opština Svilajnac.“

Povezana vest:  Hello Kitty slavi 40 godina

Marija Morović iz HO Srbi za Srbe istakla je značaj okupljanja na balu: „Srećni smo što smo partneri na ovom velikom događaju i što će Srbi iz matice I dijaspore to veče biti ujedinjeni sa ciljem da zajedno obezbedimo novi dom za tri predivne devojčice i njihovu hrabru majku Ljiljanu.“

Na prezentaciji je uspešno prodato umetničko delo „Genex“ za 600 evra, a kompletan iznos će biti usmeren u humanitarne svrhe.

Povezana vest:  Na majskom kolektivnom venčanju 222 parova izgovorilo „da"

Za više informacija o prethodnim balovima, učesnicima i rezervacijama, posetite zvanični sajt Svetosavskog bala: savaball.at.

Foto: Privatna arhiva