Kakao nestaje zbog klime i parazita
Starenje zasada i promena klime ugožavaju plantaže kakaovca širom sveta, ukazala je u utorak u Abidžanu Organizacija zemalja-proizvođača kakaoa (COPAL). Opstanak te kulture „višestruko je ugrožen“, uključujući „starenje naših zasada kakaovca, posledice promene klime, jačanja parazita“, a finansiranje naučnog istraživanja je nedovoljno, rekao je otvarajući trodnevni sastanak u Abidžanu generalni sekretar COPAL Naga Kulibali (Naga Coulibaly).
-Ako ne bude radikalne akcije, nema ni govora o tome da ćemo… kroz 50 do stotinu godina uopšte imati kakao – rekao je on za AFP.
Kulibali je zatražio „veću finansijsku podršku“ istraživanju i obnovu zasada „novim sortama, otpornim na štetočine“. On je rekao da pomoć treba da dođe od „proizvođača čokolade i vlada zemalja-proizvođača kakaoa“.
U najnovijoj prognozi proizvodnje za sezonu 2011-2012, Međunarodna organizacija za kakao (IČO) očekuje ponudu 3,99 miliona tona, dok je prethodna prognoza govorila o 3,96 miliona tona. Ipak, pad proizvodnje u odnosu na sezonu 2010-2011, je oko 7 odsto. U toj sezoni su proizvedena 4,3 miliona tona kakaoa.
Uzrok smanjenja je pre svega u Obali Slonovače – vodećem svetskom
proizvođaču. Brazil, Kamerun, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Gabon, Gana, Malezija, Nigerija, Sao Tome i Prinsipe čine COPOL čije je sedište u Lagosu, Nigerija.