NRC-visceral-obesity-Homepage-highlightNestlé naučnici pomažu u identifikovanju biomarkera za zdravstvene probleme vezane uz gojaznost

Naučnici iz Nestlé istraživačkog centra u Švajcarskoj proučavali su grupu žena koje boluju od visceralne gojaznosti, stanje u kojem je višak masti koncentrisan oko unutrašnjih organa i otkrili da su pacijentkinje imale zajednički poseban „metabolički potpis“ lipida i aminokiselina, kao i specifične promene u aktivnosti crevnih mikroba.
Rezultati, objavljeni u časopisu „PLOS ONE“, deo su naučne saradnje između kompanije Nestlé i General Electric u nastojanju da pronađu efikasne i jeftine metode analitičkih pregleda i praćenja telesne građe pojedinaca.
„Smatra se da ljudi koji boluju od visceralne gojaznosti imaju veći rizik za razvoj određenih međusobno povezanih bolesti. Pronalaženje najmanje invazivnih, brzih i pouzdanih biomarkera za praćenje ljudi sa visceralnom gojaznosti moglo bi pomoći u praćenju delotovornosti različitih terapija. U budućnosti to bi mogao biti efikasan i pristupačan način da se pomogne u rešavanju tereta različitih bolesti povezanih sa gojaznošću, poput rezistencije na insulin, dijabetesa-tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja“ – objašnjava Fransoa-Pjer Martin, Nestlé naučnik koji je predvodio istraživanje.
Naučnici su u studiji pratili 40 gojaznih, ali inače zdravih žena, tokom dve nedelje u ambulantnoj klinici za gojaznost Univerzitetske bolnice u Lozani u Švajcarskoj. Tokom ovog perioda, naučnici su merili ženama telesnu građu i distribuciju masnog tkiva savremenim tehnikama snimanja, kao što su „Dual Energy X-ray Absorptionmetry“ (DXA) i kompjuterska tomografija (CT), koristeći tehnologiju koju je obezbedio General Electric.Takođe su uzimali uzorke krvi i urina u redovnim intervalima, kako bi pratili metabolizam pojedinaca.
Studija je deo šireg programa istraživanja koje sprovodi Nestlé, o funkcionisanju ljudskog metabolizma te zdravstvenim problemima koji nastaju kao posljedica gojaznosti.

Povezana vest:  Vendi Lopez, registrovani dijetetičar se pridržava samo tri pravila koja se tiču zdrave ishrane