Ne naručujte piće sa kriškom limuna
Piće sa kriškom limuna ne treba naručivati u kafićima i restoranima, savet je grupe istraživača čija je studija objavljena u američkom časopisu „Journal of Environmental Health Study“.
Naučnici su, naime, testirali koru i pulpu 76 limuna u 21 restoranu i u 70 odsto analiziranih uzoraka pronašli ogroman broj svakojakih bakterija.
„Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Rezultati naše studije su, međutim, pokazali da čitav niz mikroorganizama može da opstane na kori i unutrašnjosti citrusa kada se iseče na kriške“, napomenuo je jedan od autora studije.
„Gosti ugostiteljskih objekata moraju biti svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe“, dodao je on.
Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, sproveo je na desetine sličnih testova i konstatovao da je polovina analiziranih kriški limuna kontaminirana – ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože.
Pojedini uzorci limuna su ukazivali i na prisustvo kandide – gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa.