Dijamant Foto 1Dobre masti neophodne u ishrani

Neosporno je da su masti nužan sastojak naše ishrane, neophodan za normalno funkcionisanje metabolizma. Masti su jedan od najvažnijih izvora energije i učestvuju u svim važnim funkcijama, a posebno u funkcionisanju mozga. Masti se dele na zasićene i nezasićene. Nezasićene masne kiseline su korisne za čovekovo zdravlje i pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. S druge starne, konzumiranje zasićenih masnih kiselina, u koje spadaju i transmasne kiseline, nepovoljno utiče na zdravlje i potencijalni je uzročnik kardiovaskularnih bolesti.
Dijamantovi „Dobro jutro“ margarini ne sadrže trans masne kiseline, tako da su masti iz ovih margarina povoljne u ishrani. Takođe, masti prenose vitamine A, D, E u organizmu i bez masti apsorpcija ovih vitamina ne bi bila moguća. Masnoće koje su povoljne za krvne sudove nalaze se u ribi, bademu, susamu, semenu bundeve i suncokretu.

Povezana vest:  8. Festival nauke: Vreme je za porodičnu zabavu