Marokanac Mohamed El Talhui i Kenijka Glorius Džepkinui pobednici su druge po redu trke „10K Belgrade“ koju je organizovao Beogradski maraton pod pokroviteljstvom Grada Beograda i kompanije „NIKE“.

El Talhui je stazu u dužini od 10 kilometara na Novom Beogradu istrčao za 28 minuta i 49 sekundi, dok je Kenijka Džepkinui kroz cilj prošla u vremenu novog rekorda staze koji sada iznosi 32 minuta i 13 sekundi.  Drugo mesto u muškoj konkurenciji zauzeo je još jedan Marokanac Mohamed El Gazuani (28:53) dok je treći bio Junes Knija iz Španije (29:29). Kod dama, drugo mesto osvojila je Kenijka Valentajn Džebel (33:03), dok je treća pozicija pripala Džemutai Ruto Daizi (33:28) takođe iz Kenije.

Povezana vest:  Trijumf Amele Terzić i Mirka Petrovića na 45. Belom krosu

U sklopu saradnje koju Beogradski maraton ostvaruje sa Srpskim atletskim savezom, ova trka ujedno je bila i Državno prvenstvo na deonici od 10 kilometara, a titulu šampiona kod atletičara osvojio je Nikola Mijailović sa vremenom 31:05, dok je kod žena trijumfovala Saima Murić koja je trku završila u vremenu 35:45.

„Beogradska brza desetka“, bila je još jedan praznik trčanja na ulicama našeg glavnog u kome je uz značajan broj elitnih takmičara učestvovalo i preko četiri hiljade trkača rekreativaca iz čitavog regiona.

„Beograd je bio domaćin još jednog vrhunskog trkačkog događaja. Posebno smo ponosni na činjenicu da svi događaji koji su u organizaciji Beogradskog maratona beleže rapidan skok učesnika. U odnosu na prošlu godinu, `Beogradska desetka` ovog puta imala je čak hiljadu učesnika više Naše trke su sve masovnije i siguran sam da je to pokazatelj kvaliteta naše organizacije, jedinstvenog doživljaja koji svi učesnici imaju na samoj stazi, ali i naše brige o svim trkačima. Trudićemo se da u budućnosti dodatno podižemo standarde, a uz veliki rad i trud koji ulažemo uveren sam da će trkački pokret u Srbiji biti još masovniji, a naše trke još posećenije“, rekao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Povezana vest:  Treći Serbian open miting sutra u Beogradu

Treba istaći da je staza kod Ušća na kojoj se trčala „Beogradska desetka“ sertifikovana od strane Svetske atletike, pa su svi rezultati priznati od strane ove organizacije i bodovaće se u zvaničnom kalendaru svetskih uličnih trka, što je još jedan dokaz kvaliteta i visokih standarda organizacije koje je postavio Beogradski maraton. Takođe, zahvaljujući Fondaciji „Heroji Beogradskog maratona“, trka je imala i humanitarni karakter, pa su svi koji su to želeli slanjem sms-a sa sadržajem heroji na 3023 donirali sredstva koja su namanjena kao pomoć osobama sa invaliditetom.

Povezana vest:  Terzić 32. na Svestkom prvenstvu u Punta Umbriji

Naredni događaj u organizaciji Beogradskog maratona biće tradicionalna dm Ženska trka na Adi Ciganliji koja je zakazana za 6. oktobar.

Foto: Ivan Miladinović