Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će se jubilarno XX SP 2025. u konkurenciji odbojkašica odigrati od 22. avgusta do 7. septembra u Tajalndu. Na XX SP 2025. igraće 32 reprezentacije podeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije.

Na osnovu odluka Saveta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. izborili su do sada Tajland, domaćin prvenstva, Srbija, aktuelni svetski prvak,  i po 3 reprezentacije sa Kontinentalnih šampionata 2023: Turska, Holandija i Italija (umesto Srbije) iz Evrope (CEV), Dominikanska Republika, SAD i Kanada iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA), Brazil, Argentina i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), Kina, Japan i Vijetnam iz Azije (AVC) i Kenija, Egipat i Kamerun iz Afrike (CAVB).

Povezana vest:  Odbojkašice Spartaka u četvrtfinalu Kupa Srbije

Preostalih 15 reprezentacija plasmasn će ostvariti na osnovu FIVB rang liste (https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men).

Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

Posle 3 odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po 2 selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

Povezana vest:  EP 2011 SRBIJA I ITALIJA, Predsednik Tadić čestitao odbojkašicama zlatnu medalju

Svetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029…).