Ženska i muška košarkaška reprezentacija Srbije otputovala je jutros čarter letom sa beogradskog aerodroma ,,Nikola Tesla” u Lil gde će se odigrati grupna faza olimpijskog turnira u košarci.

Put Lila krenule su, Tina Krajišnik, Nevena Jovanović, Saša Čađo, Ivana Raca, Jovana Nogić, Aleksandra Katanić, Ivon Anderson, Angela Dugalić, Dragana Stanković, Maša Janković, Nadija Smailbegović, Mina Đorđević a predvodi ih selektorka Marina Maljković.

Marina ističe da na Olimpijske igre danas kreće najuspešnija selekcija koju smo imali u poslednjih dvadeset godina.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

,,Ovo su naše treće Olimpijske igre, a to znači i da su nove devojke u timu dokazale da vrede, jer su u 12 najboljih u svetu. Mi kao ljudi koji volimo svoju zemlju, volimo to što smo u najboljih dvanaest u svetu, što smo u toj grupi, a biti tu je mnogo teško. I prošla generacija se stvarala dugo, sigurno nekih 10 godina, sve dok se nije došlo do zlata 2015. godine u Budimpešti. Za nas su Olimpijske igre u Parizu jako važna stanica na kojoj gradimo temlje kako Pariza, tako i Los Anđelesa, ali i kasnije“, istakla je selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković.

Tina Krajišnik u Pariz putuje kao kapiten ekipe. Tina će predvoditi tim koji brani boje naše zastave, i ne krije da joj je to ogromna čast i neizmerno iskustvo.

Povezana vest:  Milojević i dva člana stručnog štaba Mege na Letnjoj ligi

„Kao igračica koja sa ponosom nosi dres naše zemlje, zadovoljna sam kako su protekle naše pripreme. Kada govorimo o uzbuđenju i motivisanju ekipe, tu nema polemike, ali opet treba biti smiren, posebno kada govorimo o košarkašicama koje na Igre idu prvi put. Obećavam da ćemo da ti sve od sve od sebe na svakoj utakmici, borimo ćemo se časno i do kraja. Osećamo vašu podršku sada, i sigurna sam da ćemo je osetiti i kada budemo na Igrama“, izjavila je Tina Krajišnik.

Bogato olimpijsko iskustvo ima Saša Čađo koja na Olimpijske igre putuje treći put.

„Kao i svaki put do sada, potrudićemo se da i ovaj put predstavimo našu zemlju što je najbolje moguće. Dva meseca smo vredno radile, i ponosna sam na ceo tim, i na svaku devojku pojedinčano. Verujem da smo krenule lepim putem, i najiskrenije se zahvaljujem na podršci“, istakla je Saša Čađo.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Na spisku Marine Maljković, našla se i Nevena Jovanović, koja je godinama unazad stalni član ženske košarkaške reprezentacije.

„Važno je imati i sreće, a možemo reći da smo je zaslužile u žrebu. Sada treba da se fokusiramo na prvu utakmicu, i da uvek idemo na pobedu. Naš prvi cilj je da pređemo prepreku Lila, i da se nađemo u Parizu. I nadam se da ćemo na kraju olimpijskog turnira svi biti srećni“, izjavila je Nevena Jovanović.

Povezana vest:  EVROLIGA, TOP 8, Prodaja karata od utorka

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije takmičiće se u A grupi u okviru prve faze turnira na Igrama, a protivnice Srbije biće selekcije Portorika (28. jul), Kine (1. avgust) i Španije (3. avgust).

Selektor Svetislav Pešić predvodiće mušku košarkašu reprezentaciju Srbije, koja na Olimpijske igre putuje kao aktuleni vicešampion sveta.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Mušku košarkašku reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama predstavljaće Bogdan BogdanovićNikola JokićVasilije MicićOgnjen DobrićMarko GudurićAleksa AvrammovićNikola MilutinovDejan DavidovacVanja MarinkovićFilip PetruševNikola Jović i Uroš Plavšić.

Na konferenciji za medije pred put govorili su Svetislav Pešić, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov.

„Ciljevi su uvek najveći. Bio je ovo dug put za nas, prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo, a onda i tamo da odigramo dobro, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije koje su nedavno i završene. Velika je razlika imeđu priprema za Svetsko prvenstvo i za Olimpijske igre. Košarkaška sezona se završila kao i svake godine, veoma kasno, primer je i Nikola Milutinov, koji je praktično krajem jula završio sezonu u klubu. Većina naših igrača je prošla kroz tešku sezonu, baš zato što su oni uglavnom noseći igrači u svojim klubovima, i od njih se najviše traži i očekuje“, zaključio je selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešič.

Povezana vest:  EVROLIGA, Poraz Partizana od Barselone u Pioniru

Kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović je bio i deo Tima koji je na Igrama u Riju osvojio srebrnu medalju.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

„Nosim lepa sećanja i iskustva iz Rija. Mi smo nažalost propustili Igre u Tokiju. A od tog Tima iz Rija, mislim da smo sa Nikola Jokić i ja sada tu. Svi smo uzbuđeni i spremni za ove Olimpijske igre“, izjavio je Bogdan Bogdanović.

Nikola Milutinov se osvrnuo na grupu, i protivnike u narednim mečevima.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

„Grupa nam je stvarno teška, svi timovi su pokazali koliko mogu, i Južni Sudan i Portoriko su u dobroj formi, a za SAD svi znamo kako igraju. Moramo da budemo fokusirani na svaku utakmicu, nema lakog protivnika. Olimpijske igre su teško takmičnje, i baš zato moramo da budemo fokusirani, da bismo došli do cilja“, izjavio je Nikola Milutinov.

Muška košarkaška reprezentacija Srbije takmičiće se u grupi C, a protivnici naše selekcije biće SAD (28. jul), Portoriko (31.jul) i Južni Sudan (3. avgust).

U obe konkurencije format takmičenja je takav da posle grupne faze po dva najbolja tima iz svake grupe idu u četvrfinale, kao i dve najbolje trećeplasirane ekipe.

Preliminarna faza na programu je u Lilu, a od četvrtfinala mečevi će se igrati u Parizu.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images