Lazar Kovačević je osvojio osmo mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na olimpijskom turniru u Šatoruu.

Plasman u olimpijsko finale, do koga nisu došli mnogi vrhunski strelci, je uspeh sam po sebi, posebno za debitanta, poput Kovačevića. Dan ranije, u kvalifikacijama je bio peti, izjednačivši državni rekord – 592 kruga.

Naš reprezentativac, član Jagodine 92, je lošije od rivala startovao u prvom, klečećem stavu. Trema je uradila svoje, pa je posle prvih pet od ukupno 15 hitaca iz početnog stava, bio osmi. U nastavku je podigao prosek rezultata sa nekoliko jakih „desetki“, smanjio zaostatak ali nije napredovao u plasmanu. Pred ležeći stav je 0,6 krugova zaostajao za sedmoplasiranim Bartnikom.

Usledilo je 15 metaka iz ležećeg stava, u kome se postižu najbolji rezultati. Nije bilo mnogo promena u plasmanu, kako pri vrhu, tako i u donjem delu plasmana. Kovačević se u jednom trenutku se popeo i na šesto mesto, ali vezao je tri devetke, pa je na kraju stava, posle ukupno 30. hitaca i dalje je bio osmi sa 0,9 kruga zaostatka za Poljakom Bartnikom i Francuzom Krisom. Nije izgubio korak za rivalima.

Povezana vest:  OI 2016, Velimir Stjepanović u polufinalu trke na 200 metara slobodno

Ispadanje počinje od 10. metka stojećim stavom, ukupno 40. hitaca. U ovom, najtežem, stavom Kovačević nije previše grešio, ali nije sustigao rivale. U trenutku kada se pravi prvi presek,  naš strelac je bio osmi, pa je završio finale zajedno sa sedmoplasiranim Bartnikom.

Zlato je osvojio jedan od glavnih favorita, svetski rekorder kvalifikacija, Jukun Liu (Kina), koji je finale završio sa solidnom prednošću ispred iskusnog Ukrajinca Sergeja Kuliša, svetskog prvaka iz 2022. Treći je bio mladi Indijac Svanpil Kusale. Bez medalje na četvrtom, odnosno petom mestu, ostali su lider na svetskoj listi pre današnjeg finala, Jirži Privratski (Češka), i evropski prvak Jon Herman Heg (Norveška), koji je bio prvi i posle klečećeg i posle stojećeg stava, ali nije izdržao do kraja.

Povezana vest:  EYOF 2015, Jovana Obradović osvojila drugo zlato za Srbiju u Tbilisiju

Malokalibarska puška, trostav, muškarci, finale: 1.Jukun Liu (Kina) 463,6, 2. Sergej Kuliš (Ukrajina) 461,3, 3. Svanpil Kusale (Indija) 451,4, 4. Jirži Privratski 440,7, 5. Jon Herman Heg (Norveška) 430,2, 6. Lucas Bernar Denis Kris (Francuska) 418,9, 7. Tomaš Bartnik (Poljska) 408,9, 8. Lazar Kovačević (Srbija) 407,4.

Dragan Marković: Opravdana očekivanja, uspešan bilans tročlanog tima

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je komentarišući nastup Kovačevića u finalu, kazao:

-Kovačević je i plasmanom u finale i vrednim rezultatom u kvalifikacijama opravdao očekivanja i potvrdio da ima kvalitet i da je dobro pripremljen došao u Šatoru, na svoje prve Olimpijske igre. Svaki bolji uspeh bi bio „bonus“. Na nešto lošiji početak sigurno je uticala i trema i pritisak, koje svako, a posebno prvo olimpijsko, nosi sa sobom.  Ipak, smatram da se dosta dobro se držao u prva dva stava. Da je bio malo uspešniji u poslednjem, stojećem stavu, kojim dobro gađa, verovatno bi duže ostao u finalu i zauzeo peto ili šesto mesto. Međutim, ne možemo biti nezadovoljni, verujem da će i Lazar za nekoliko dana postati svestan da je postigao veliki uspeh. U finalu su gađali vrhunski strelci, a među onima koji su ostali bez medalje je bio i Jon Herman Heg, koji je dominirao u ovoj disicplini u poslednjih par sezona.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Drugo zlato za Kolonju, Petrović 77. u kros kantriju

Ocenjujući ukupan učinak naših strelaca, koji je obeležilo zlato Zorane Arunović i Damira Mikeca u miksu, sportski direktor ističe:

-Nema dileme, učešće naše reprezentacije na Olimpijskim igrama bilo je uspešno. Imali smo troje strelaca, a bilans je tri finala i jedna zlatna medalja. Tokom kvalifikacionog ciklusa malo je nedostajalo da se još nekoliko naših reprezentativaca plasira na Igre, blizu kvoti bili su Teodora Vukojević, Sanja Vukašinović i Milutin Stefanović. Uspešnim učešćem na Olimpijskim igrama nam se na neki način vratilo za „stative“ tokom kvalifikacionog perioda.

Foto: SSS