Džudo miks tim Srbije zauzeo je sedmo mesto u ukupnom plasmanu na Olimpijskim igrama u Parizu. U prvoj polovini osmog dana OI takmičile su se i naše košarkašice i veslačica Jovana Arsić.  

Džudo miks tim Srbije u sastavu Milica Žabić, Milica Nikolić, Marica Perišić, Nemanja Majdov, Aleksandar Kukolj i Strahinja Bunčić  savladao je tim iz Holandije sa 4:2 u prvoj borbi na Olimpijskim igrama. Nažalost, u četvrtfinalu su poraženi od tima Japana rezultatom 1:4. U repasažu, tim Srbije nije uspeo da nadvlada tim Brazila, izgubivši sa 1:4. Naši džudisti zauzeli su sedmo mesto u ukupnom plasmanu i tako završili svoj nastup na Igrama u Parizu.

Biću iskrena, pucam od snage, a takav sam osećaj imala i juče, samo sam tada imala neke brzoplete odluke što se tiče mečeva. Danas sam odlučila da mečevi ne traju duže od drugog napada, mislim da je to najbezbolnije i za mene, a i za njih. Mislim da je ovo najbolje urađen turnir u mojoj karijeri. Akcenat sam i stavila na Olimpijske igre, čak sam nekako i žrtvovala Svetsko i Evropsko prvenstvo, da bih ovde bila u najboljoj formi. Dobila sam mnogo poruka podrške od ljudi koji prate džudo, ali i od onih koji nikada nisu pratili, a sada su počeli. Zaista znači ta podrška, koju ranije nisam imala u tolikom broju. Veliki vetar u leđa je da vas neko podržava, a da vas ni ne zna”, istakla je Milica Žabić.

Ekipno smo danas zauzeli sedmo mesto, što je istorijski rezultat za nas. Uspeli smo da se kvalifikujemo i pobedimo Holandiju, koja je džudo velesila, što je ogroman uspeh. Nakon toga smo izgubili od Japanaca, ali smo unapred znali da će biti teško pobediti ih, pa smo se dogovorili da ne trošimo previše energije i da se čuvamo za repasaž. Ipak, niko od nas nije mogao da preda meč i svi smo se borili do kraja. Protiv Brazila smo dali svoj maksimum i izvukli najbolje što smo mogli. Predstavljali smo Srbiju najbolje što smo mogli, ostavili smo srce na strunjači i izašli uzdignute glave. Niko nas nije ubedljivo porazio i ponosni smo na naš nastup”, naglasio je Nemanja Majdov.

Povezana vest:  Divac i Višacki: Sportisti su ambasadori Srbije

Mislim da smo nadmašili očekivanja. Borcu je teško biti objektivan, kada postane objektivan, verovatno je završio svoju borilačku karijeru. Mi idemo do poslednjeg, skačemo i na glave i na vratove da ne padnemo na leđa, ne razmišljajući o posledicama. Kada hladne glave sagledamo situaciju, pobedili smo Holandiju, koja ima nebrojeno olimpijskih medalja, sa 4-2 i ušli u prvih sedam. Protiv Japana nismo mogli pobediti i to je u redu, a protiv Brazila mislim da se svakako nismo obrukali. Bilo je teško boriti se sa mojim protivnikom danas. Već sam u zalaznim godinama karijere i inspirišu me najveći izazovi, ali nisam mogao predvideti kako će izgledati borba sa čovekom koji je toliko teži od mene. Pokušao sam da ga uplašim i produžim borbu, i u tome mislim da sam uspeo. Falilo je samo malo da ga slomim. Zbog potencijalnih povreda, ovakve borbe su nezgodne. Žao mi je što nisam pobedio, ali mislim da sam pružio dobru borbu”, dodao je Aleksandar Kukolj.

Povezana vest:  Ko je Deni Bojl, reditelj ceremonije otvaranja OI u Lodnonu?

Morala sam da radim u dve kategorije više, to nije nešto na šta sam navikla, pogotovu da gubim na ekipnim takmičenjima. Sve devojke su imale 25 kilograma više od mene, ali ušla sam u borbu da probam da osvojim, jer znam da je svaka pobeda bitna. Za ekipu ću uvek da ginem, to je nešto što ne mogu da opišem, što pojedinačno takmičenje ne može nikada da nosi sa sobom. Jako sam ponosna na celu ekipu, jer iako smo imali samo dve od šest kategorija u regularnim, svojim kategorijama, izneli smo to na najbolji mogući način. Prošli smo u prvih osam da budemo na svetu, na Olimpijskim igrama, što je nešto što ne bismo mogli da sanjamo da nam je neko rekao pre godinu dana”, naglasila je Marica Perišić.

Veslačica Jovana Arsić završila je trku finala C na prvom mestu sa vremenom 7:26.09, što joj je donelo 13. mesto u ukupnom plasmanu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Bilo je teško da se podignem psihički posle izgubljene trke u četvrtfinalu, ali sam nakon toga pobedila dve uzastopne trke i izveslala do kraja dobro. U četvrtfinalu sam, zbog prevelike želje da izveslam dobro, ušla u kontra ritam i u finišu izgubila snagu nakon što me predstavnica Španije prestigla. Međutim, uspela sam da se povratim psihički i završim takmičenje kako treba. Ovu trku sam izveslala dosta kontrolisano i sigurno, što mi je omogućilo da se vratim u pravi ritam”, rekla je Jovana Arsić.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Austrija: Pretnje otmicama na olimpijskim igrama u Sočiju

Naše košarkašice pretrpele su poraz od selekcije Španije rezultatom 70:62 u poslednjem kolu grupne faze, te će u četvrtfinale ući sa drugog mesta. Četvrtfinalna utakmica očekuje ih 7. avgusta, a protivnika će saznati nakon žreba.

Definitivno da je ta pobeda protiv Kine bila mnogo velika. To ne možemo da im oduzmemo. Ali za ovako jedan mlad tim… One su poletele, presrećne su što su u Parizu. Sigurno je i ova utakmica pokazala da nisu mogle na pravi način da kontrolišu emocije. Španija je uzela svo svoje iskustvo iz jakih takmičenja i dobile nas “jedan na jedan”. Prosto je. One su uzele loptu u ruke, Konde i Alba su doprinele mnogo sada, a ranije nisu igrale. Uzele su loptu u ruke u ključnim momentima i igrale jedan na jedan. Mi to apsolutno nismo mogli da odbranimo. Nismo ispoštovale ništa što smo se dogovorile. A onda smo krenule, na kraju smo se vratile. I opet pokazale da može. Nažalost, ali, sve igračice su bile previše srećne zbog odlaska u Pariz. Koga god da dobiješ u četvrtfinalu, isto je. Šta? Lakša je Australija nego Nemačka ili Nigerija od Kanade. Imamo tri dana da se skupimo i da sednemo i sve analiziramo”, izjavila je Marina Maljković nakon današnje utakmice.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije