Danas je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ održana konferencija za medije povodom odlaska srpskih kajakaša, tekvondista i atletičarke Milice Gardašević na Olimpijske igre u Parizu.

U Parizu, na najvećoj sportskoj sceni, Srbiju će u kajakaškim disciplinama predstavljati osam sportista, koji su ušli u finalnu poimeničnu prijavu za Olimpijske igre. U ženskoj konkurenciji, našu zemlju će predvoditi Milica Novaković, koja će veslati u disciplinama K1 500m i K4 500m zajedno sa debitantkinjama Anastazijom BajukMarijom Dostanić i dvadesetogodišnjom Dunjom Stanojev. U muškoj konkurenciji, Marko Novaković će nastupiti po treći put na Olimpijskim igrama, ovoga puta u disciplini K4 500m zajedno sa Markom DragosavljevićemVladimirom Torubarovim i Anđelom Džombetom. Uz ovu disciplinu, naši takmičari će se okušati i u K2 500m, sa posadama Novaković-Dragosavljević i Džombeta-Torubarov.

Na današnjoj konferenciji u ime kajakaške reprezentacije Srbije obratili su nam se Milica Novaković, Anđelo Džombeta i Vladimir Torubarov, kao i treneri Đurica Levnajić i Antun Novaković.

„Moram reći da sam zaista ponosna i presrećna što sam po treći put deo Olimpijskog Tima Srbije, a naročito velikog tima kajakaša koji će  predstavljati našu zemlju i boriti se najbolje što znamo i umemo. Zaista mi je velika čast i privilegija što se nalazim tu i da danas putujemo u olimpijsko selo“, izjavila je Milica Novaković.

„Želim samo da kažem da je dug period priprema odrađen od strane kajakaša i da smo uradili sve što smo mogli da se pripremimo. Ponosan sam što ću predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama i što na ove Igre idemo u znatno većem broju nego što smo išli u Tokio, što govori da smo naporno radili“, istakao je Vladimir Torubarov.

„Gledaću da ove Olimpijske igre posmatram kao Evropsko i Svetsko prvenstvo, baš zbog toga da ne bih sebi stvarao dodatni pristisak. Poznajemo celokupnu konkurenciju jer smo se sretali upravo na prvenstvu Evrope i Sveta. U kajaku, u četvercu pogotovo, su jako male nijanse između pobednika, po 0.1 – 0.2 sekunde tako da smo svi u igri za tu medalju“, rekao je Anđelo Džombeta.

„Mi smo na Srebrnom jezeru proveli trideset dana, izbrusili smo formu, mislim da su devojke u najboljem izdanju što mogu biti ove sezone. Mi smo prošle godine, nakon samo mesec dana zajedničkog rada uzeli 6. mesto na Svetskom prvenstvu i time osigurali kvotu. To je zajedništvo koje nas krasi i svaki dan nakon toga smo radili na poboljšanju“, izjavio je trener Antun Novaković i dodao da da smatra da će devojke biti u najboljem izdanju u Parizu i da će se boriti i za ulazak u finale i za odličja.

„Tri godine već radimo zajedno, ovo nam je treća sezona, dobro smo radili, spremni smo. Odradili smo sve kontrole, poslednju kontrolu smo radili u sredu i imali smo dobro vreme, veslali smo na dva sata, kako se vesla i na Olimpijskim igrama, stoga se nadamo najboljem na Olimpijskim igrama“, rekao je u ime muškog dela kajakaškog tima trener Đurica Levnajić.

Atletičarka Milica Gardašević koja je na Balkanijadi u Kraljevu održanoj u julu prošle godine zauzela prvo mesto u skoku u dalj na ovom takmičenju i tako izborila vizu za Olimpijske igre u Parizu, podelila je svoje utiske i očekivanja od nastupa na Igrama u Parizu.

Povezana vest:  reći takmičarski dan na EYOF-u - Zlato za džudoku Andreu Stojadinov, odbojkašice savladale aktuelne evropske šampionke

Milica nije krila svoje uzbuđenje povodom svog prvog nastupa na Olimpijskim igrama.

„Daću svoj maksimum i nadam se da ću se takmičiti i braniti boje Srbije u najboljem mogućem svetlu,“ izjavila je Milica Gardašević i dodala: „Pratila sam atletski program i ovom prilikom želela bih da puno pozdravim Angelinu i da joj poželim brz oporavak.“

Tim Srbija će na Igrama u Parizu u tekvondu predstavljati Aleksandra Perišić u kategoriji do 67kg koja je početkom ove godine kao četvrtoplasirana na WT olimpijskoj rang-listi, obezbedila vizu za Olimpijske igre Parizu 2024 godine, Stefan Takov u kategoriji do 80kg i Lev Korneev u kategoriji do 58kg koji su se Timu Srbija pridružili u junu mesecu ove godine.

Povezana vest:  NA DANU OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE URUČENI TROFEJI NAJUSPEŠNIJIMA U PREDOLIMPIJSKOJ 2015-oj GODINI

Na današnjoj konferenciji obratili su se i treneri Petra Butala Kovačić, Veljko Savićević i Dragan Jović.

„Mogu reći da smo odradile jako dobre pripreme, fizički smo spremne i takođe vam mogu  garantovati da ćemo ostaviti srce na terenu i nadam se da će to biti dovoljno da ostvarimo rezultate na koje ćete svi biti ponosni“, izjavila je trener, Petra Butala Kovačić.

„Nadamo se najboljem, spremne smo. Ulagale smo toliko godina u ovo, ne samo u toku pripremnog perioda, daćemo sve od sebe i videćemo ishod u Parizu“, rekla je Aleksandra Perišić.

„Drago mi je što smo se Stefan i ja kvalifikovali. Osećam se dobro i znam da smo spremni. Imali smo jak pripremni period, daćemo sve od sebe. Nadamo se najboljem ishodu“, izjavio je Lev Korneev.

Trener Dragan Jović je pre svega želeo da čestita na medaljama Zorani, Damiru i Novaku i istakao:„Izuzetno mi je drago da je tekvondo četvrti put za redom deo Tima Srbija“ i dodao „Imamo velike šanse, svi su spremni i videćemo za koji dan. Počinjemo u sredu, Lev otvara takmičenje, žreb je jak svima nama, ali to su Olimpijske igre, nikad nije bilo drugačije. Samo verujte u ovaj tim.“

„Milica i Tijana su zadale težak zadatak, a to je da su tri ciklusa vezale sa medaljama, To će biti jedan izazov za nas troje, koji nekako i rado iščekujemo da probamo da nastavimo taj niz“, izjavio je Stefan Takov.

„Ubeđen sam da će doći rezultat. Samo bih naglasio svima, pogotovo onima koji prate borilačke sportove, da su kvalifikacije na Olimpijske igre u tekvondou jednake osvajanju medalje“, istakao je trener Veljko Savićević i dodao „Apsolutno ne postoji srećno kolo u tekvondou.“

Na programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. prvi nastup naših kajakaša i kajakašica je 6. avgusta, kada su i kvalifikacije skoka u dalj za atletičarku Milicu Gardašević.

Povezana vest:  Olimpijska reprezentacija Tajlanda suspendovana

Prvu borbu u tekvondu očekuje Lev Korneev 7. avgusta, dok je prvi nastup Aleksandre Perišić i Stefana Takova 9. avgusta.

Timu Srbija će se 4. avgusta pridružiti i poslednja grupa atletičara koju čine Ivana Španović, Elzan Bibić i Adriana Vilagoš.

Foto: Dusan Milenkovic/ATA Images