Tekvondistkinja Aleksandra Perišić i naši vaterpolisti plasmanom u finale Olimpijskih igara u Parizu osigurali su još dve medalje za Srbiju. Aleksandru finale očekuje večeras od 21.19 časova, dok će se vaterpolisti za zlato boriti u nedelju, 11. avgusta. Danas su nastupili i tekvondista Stefan Takov, rvač Hetik Cibolov, kao i muški kajakaški dvosedi u sastavu Marko Novaković/Marko Dragosavljević i Vladimir Torubarov/Anđelo Džombeta.

Tekvondistkinja Aleksandra Perišić osigurala je medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, plasiravši se u finale u kategoriji do 67 kilograma. Nakon tesne pobede u prvoj borbi protiv Ozode Sobirjonove iz Uzbekistana, Perišić je briljirala u četvrtfinalu protiv Tajlanđanke Sasikarn Tongčan, a u polufinalu je savladala Đi Song iz Kine rezultatom 2:0 (11:4, 9:1). Borba za zlato Aleksandru očekuje večeras od 21.19 časova protiv Vivijane Marton iz Mađarske.

Ubedljivom pobedom nad selekcijom SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu, naši vaterpolisti su rezultatom 10:6 osigurali plasman u finale i doneli Srbiji još jednu medalju. U velikom finalu, koje se igra 11. avgusta od 14.00 časova, naši dvostruki olimpijski šampioni će braniti zlato iz Tokija protiv pobednika meča između Hrvatske i Mađarske.

Posao još nije gotov. Na korak smo od ostvarenja sna. Svi, od prvog do poslednjeg, maštali smo i sanjali o ovom trenutku. Mislim da smo na kraju pokazali karakter – posle teške grupne faze, pobedili smo Grčku u trileru, a sada i Ameriku u polufinalu. Znali smo da to neće biti laka utakmica jer je i njima, kao i nama, ovo bila utakmica karijere. Sledeća je još važnija. Spremni smo. Svaki od nas, od prvog do poslednjeg, spreman je da da sve od sebe. Za ovo sam trenirao, ustajao svakog jutra i radio celog života – da igram finale Olimpijskih igara. Ostaću u bazenu do poslednjeg atoma snage, pa makar me iz njega izvlačili. Daću sve što imam i nadam se da ćemo slaviti zlato„, rekao je Nemanja Vico.

Znao sam. Znao sam, jer da nisam, ne bih došao da se takmičim na Olimpijskim igrama. Ove poslednje dve teške godine od Tokija, kroz sve poraze i blato kroz koje smo prošli, mi smo najviše znali šta nam se dešava i kako su nas drugi gledali. Ali, verovao sam da će taj trenutak doći, stvarno sam znao. U svim tim porazima prethodnih godina, nijednog trenutka nije došlo do pucanja između nas u timu. Držali smo se zajedno i početkom ovog leta svi smo došli s jednom jasnom namerom – da napadnemo olimpijsko zlato. Poraz je sastavni deo sporta, ali danas smo zasluženo ovde. Ekipa se sklapala i podizala iz poraza, i došli smo do olimpijskog finala, što me čini najsrećnijim na svetu danas. Jako sam ponosan, srećan i zbog nas i zbog vas koji ste navijali za nas. Ovo su oni momenti o kojima sanjaš dok si mali – kada dođeš jednom, pa drugi put u finale. Ovo su najlepši trenuci u sportskoj karijeri i zaista uživam u tome. Naći ćemo snagu za još tu jednu utakmicu„, rekao je Strahinja Rašović.

Povezana vest:  Olimpijski komitet Srbije na sastanku u Portorožu

Sigurno smo zadovoljni što smo ušli u finale Olimpijskih igara. Odigrali smo bolje nego u četvrtfinalu, a ono što nas posebno hrabri su elementi koji prave razliku u ovakvim utakmicama. U odbrani i igri s igračem manje bili smo fantastični. Ipak, ima još prostora za poboljšanje, posebno u finalu ako želimo da osvojimo zlato. Naše samopouzdanje je raslo od četvrtfinala do polufinala, i nadam se da će biti još bolje u finalu za dva dana. Ko god da dođe, obe ekipe su fantastične i očekuje nas veliki vaterpolo derbi u finalu Olimpijskih igara u Parizu”, izjavio je selektor Uroš Stevanović.

Muški kajakaški dvosedi, u sastavu Marko Novaković i Marko Dragosavljević, kao i Vladimir Torubarov i Anđelo Džombeta, danas su izveslali polufinalnu trku i zauzeli 7. i 8. mesto, čime, nažalost, nisu izborili plasman u finale A. U popodnevnim časovima, naše posade takmičile su se u finalu B. Novaković i Dragosavljević trku su završili na 3. mestu, što im je donelo 11. mesto u ukupnom plasmanu, sa vremenom 1:31.50. Torubarov i Džombeta zauzeli su 8. mesto u finalu B, odnosno 16. mesto u ukupnom plasmanu, sa vremenom 1:35.0.

Povezana vest:  OI 2016, Košarkašice Srbije porazom počele Olimpijske igre

Osim talasa, mislim da nam ništa drugo nije bilo problematično kad smo krenuli u polufinalnu grupu. Međutim, u poslednjih 200 metara smo počeli da pojačavamo i obojica smo imali trku pod kontrolom. Ali, talasi su nas 2-3 puta izbacili iz ritma, čamac je malo poklekao i to je na kraju rezultiralo time da završimo u B finalu. Pokušali smo da se oporavimo i odradimo trku u B finalu što bolje možemo, jer nismo hteli da odustanemo do kraja. Znamo da vredimo više”, rekao je Marko Novaković.

U polufinalnoj trci smo stvarno išli svim srcem da pokušamo da pobedimo, iako smo znali da će biti jako teško jer smo dobili težu grupu na osnovu preliminarnog dela. Krenuli smo jako i dali sve od sebe, bili smo u trci za finale bukvalno do poslednjih 100 metara. Tada je vetar pojačao, počeli smo da se cimamo u finišu, podlaktice su nam se ukočile i nismo imali snage ni da držimo veslo, a kamoli da se borimo za mesto. Druga trka nam je mnogo lakše legla, probili smo se i ušli rasterećeniji. Malo je nezahvalno razmišljati o svemu kad znaš da te ne čeka medalja, ali dali smo svoj maksimum i pokazali da možemo da se trkamo s najboljima. Mislim da trenutno 11. mesto na svetu u dvosedu nije naš najbolji plasman, ali smo dokazali da vredimo i da možemo da budemo u finalu. Idemo dalje”, dodao je Marko Dragosavljević.

Nemam mnogo toga da kažem. Za ove Olimpijske igre smo se spremali za četverac, a dvosed smo prijavili jer smo imali prostora da nastupimo i u toj disciplini, a da ne remetimo pripreme za četverac. Žal za medaljom ostaje u četvercu, gde smo zaista izveslali fenomenalnu trku i zauzeli šesto mesto na Olimpijskim igrama. Što se dvoseda tiče, smatram da nismo dovoljno uvežbani kao tim. Fizički imamo sve što je potrebno da izdržimo trku na tom nivou, ali nam nedostaje zajednički rad, što se videlo u našem B finalu. Sledeći put ćemo se bolje pripremiti i za jedno i za drugo, i sigurno će rezultat biti bolji”, rekao je Vladimir Torubarov.

Povezana vest:  Šapić: Kandidovaću se 99 odsto za predsednika OKS

Malo sam razočaran jer smo imali tu medalju u četvercu, prema svim statistikama i vremenima. Dodatno smo se iscrpeli u kvalifikacijama i četvrtfinalu za dvosed, i smatram da nismo imali dovoljno vremena da se oporavimo. Nažalost, zbog toga smo propustili šansu za medalju u četvercu”, dodao je Anđelo Džombeta.

Tekvondista Stefan Takov nije uspeo da se plasira dalje u takmičenju na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon poraza u osmini finala u kategoriji do 80 kilograma. Takov je izgubio meč rezultatom 2:0 od Fejzala Savadogoa, predstavnika Burkine Faso.

Verujem da je moglo biti malo bolje, ali s obzirom na to da sam se poslednja dva meseca spremao najbolje što sam mogao, možda je ovo realna slika. Ne tražim izgovore – mislim da je trebalo bolje, ali da li je moglo, to ću morati da procenim sam sa sobom. Zbog preloma šake sam propustio Evropsko prvenstvo, dva meseca nisam trenirao i posvetio sam se drugim obavezama, tako da nisam očekivao poziv za kvotu. Tačno kada sam završio period oporavka, saznao sam za plasman i počeo da se spremam najbolje što mogu. Malo sam oslabio, izgubio sam na mišićnoj masi i osećam se dosta lakše od svojih protivnika. Verujem da je to najviše uticalo na to što se nisam osećao dovoljno snažno u poređenju sa njima”, rekao je Stefan Takov.

Rvač Hetik Cabolov nije uspeo da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u Parizu u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom. U četvrtfinalu je pretrpeo poraz od Japanca Daičija Takatanija rezultatom 10:0, dok je prethodno u osmini finala pobedio Imana Mahdavija iz izbegličkog tima sa istim rezultatom.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije