Nakon zlata na Olimpijskim igrama u Riju i Tokiju, vaterpolisti Srbije dodali su još jedno najsjajnije olimpijsko odličje u svoju bogatu riznicu trofeja, ovoga puta u Parizu. U finalu su savladali selekciju Hrvatske, aktuelnog svetskog prvaka, rezultatom 13:11.

Nakon teškog puta kroz grupnu fazu, u velikom finalu vaterpolisti Srbije suočili su se sa selekcijom Hrvatske, aktuelnim svetskim prvakom. Pobedivši rezultatom 13:11, uspeli su da osvoje još jednu titulu olimpijskog šampiona. Ovim trijumfom, naši vaterpolisti su na najlepši način završili nastup našeg tima na Olimpijskim igrama u Parizu, obezbedivši Srbiji petu medalju i još jednom se upisavši u istoriju svetskog vaterpola.

Pre svega, želim da čestitam ekipi Hrvatske na borbi. Zasluženo su bili u finalu. Međutim, najvažnije od svega je to što sam izuzetno ponosan na svakog svog saigrača, od prvog do poslednjeg. Mislim da smo zasluženo osvojili ovo zlato. Borili smo se i samo mi znamo kroz šta smo prolazili u prethodne dve godine. Ni u jednom trenutku nismo prestali da verujemo u ovaj uspeh, uspeli smo da se dignemo nakon svake utakmice i postanemo sve bolji, što nas je na kraju dovelo do zasluženog osvajanja zlata. Presrećan sam. Ovo su moje treće Olimpijske igre, ali bez sumnje, ove su mi bile najdraže, koliko god to zvučalo čudno, jer mislim da smo zaista uspeli da iz senke dođemo do zlata. Ponosan sam što mogu da budem kapiten ovakve ekipe i što imam priliku da igram sa ovakvim momcima. Nemam reči da opišem osećaj”, rekao je Nikola Jakšić.

Povezana vest:  ZOI SOČI, Igre u Sočiju dobile sportskog direktora

“Mislim da smo samo nas 13 igrača koji smo bili ovde, stručni štab i naši najbliži verovali u to da možemo da dođemo do ovakvog cilja. Samo mi znamo kroz šta smo prošli – od smene generacija, preko neuspeha na takmičenjima, do toga da tri godine nismo uspeli da osvojimo medalju. I sada smo ovde, osvojili smo onu najsjajniju i najvažniju, i osećaj je neverovatan. Verujem da, kada si iskren prema sebi i drugima, kada si potpuno predan i kada veruješ u sebe, jedino na taj način možeš da ostvariš ovakav uspeh. Presrećan sam. Nikada nisam ni sanjao da ću doći u ovu situaciju, da ću pričati o ovome i da ću se nalaziti ovde. Zaista, ovo je neverovatno iskustvo”, rekao je Dušan Mandić.

Povezana vest:  Kazne zbog nelegalne prodaje ulaznica za OI u Londonu

Rekao sam to i pre turnira: vaterpolo turnir je jedan od najtežih, kao i rukomet, jer imate osam utakmica i normalno je da ne budete na vrhuncu u svakoj od njih. Naše pravilo kao tima je da ne gubimo samopouzdanje – verovali smo da smo na pravom putu i pripremali smo se za četvrtfinale. I evo sada, treće Olimpijske igre zaredom završavamo četvrti u grupi, a na kraju uzimamo zlato. Momcima svaka čast, izdržali su sve. Pre svega, pobedili su sami sebe – svoje slabosti, sumnje, strahove. I zbog toga su sada olimpijski šampioni”, izjavio je selektor Uroš Stevanović.

Povezana vest:  Divac: U Riju očekujem najmanje pet medalja

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije